Pale akcije kompanije Rio Tinto nakon odluke Vlade Srbije

Akcije komapnije Rio Tinto pale su u petak nakon što je Srbija toj kompaniji oduzela svoje dozvole za istraživanje litijuma zbog ekoloških zabrinutosti, što je naštetilo ambiciji ove anglo-australijske firme da postane najveći evropski snabdijevač metalom koji se koristi u električnim vozilima, prenosi Rojters.
Pale akcije kompanije Rio Tinto nakon odluke Vlade Srbije

Odluka Srbije dolazi kada se približavaju opšti izbori u aprilu, i kako u trenutku kada su se pogoršali odnosi Beograda i Kanbere pogoršali nakon deportacije teniske zvijezde Novaka Đokovića iz Australije.

Akcije Rio Tinta su pale za 4,1 odsto nakon pada od čak 5,1 odsto na australijskoj berzi, što je njegov najveći pad u toku jednog dana od aprila 2021. godine. Referentni indeks je završio u padu od 2,3 odsto.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da je odluka donijeta o povlačenju dozvola Rio Tintu donijeta nakon zahtjeva različitih zelenih grupa da se obustavi litijumski projekat Jadar vrijedan 2,4 milijarde dolara, koji je trebao da započne proizvodnju 2027. godine, prenosi Rojters.

Hiljade ljudi je izlazilo na proteste širom Srbije prošle godine u znak protesta protiv vladine podrške projektu, zahtevajući da Rio Tinto napusti zemlju i primoravajući lokalnu opštinu da odustane od plana za dodjelu zemljišta za objekat.

Rio Tinto je već potrošio 450 miliona dolara u pre-izvodljivosti i drugim studijama o Jadru da bi razumio prirodu ležišta, navela je kompanija u svom izvještaju o projektu u julu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Završene blokade u gradovima Srbije: U Beogradu, Nišu i Novom Pazaru incidenti

Brnabić: Vlada Srbije ukinula sve dozvole i uredbe za Rio Tinto

Mještani pisali Porfiriju: Jeste li prodali crkveni kompleks Rio Tintu?

EP usvojio rezoluciju o Srbiji: Na tapetu ljudska prava, Linglong i Rio Tinto

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Đukić i Tuzović i dalje u zatvoru u Ukrajini, Ministarstvo pravde za STANDARD: Između Crne Gore i Ukrajine moguć transfer osuđenih lica

Kovačević – kandidat ,,srpskog sveta“ za predsjednika Nove

(FOTO) Priveden Vasilije Petrović, osumnjičen za davanje mita

KONKURS ZA UPRAVU PRIHODA I CARINA: Prvorangirani Rade Milošević i Jelena Đukić