Izvor: Beta

Porfirije: Svaki rat je poraz i sramota čovjeka, uspostaviti mir u Ukrajini

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije istakao je u Uskršnjoj poslanici da se moli Gospodu da se što prije i bezuslovno uspostavi mir u Ukrajini, napomenuvši da je rat poraz svakog čovjeka.
Porfirije: Svaki rat je poraz i sramota čovjeka, uspostaviti mir u Ukrajini

„Svaki rat, bilo gdje i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje“, poručio je patrijarh Porfirije, povodom Uskrsa, koji SPC slavi u nedjelju, 24 aprila.

On je istakao da se „plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mjestima na planeti gdje postoji konflikt među državama, narodima i vjerama“.

„Saosjećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sistre, saosjećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga svijeta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju“, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je naveo, “veliki Apostol Pavle podsjeća: ‘Bog je stvorio od krvi svaki narod čovječanstva da stanuje po svemu licu zemaljskome'”.

“Dakle, sazdani smo kao jedan i jedinstven ljudski rod, i pozvani smo da budemo jedno. Stoga se Vaskrslom Gospodu molimo da se što prije i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje, i da se svi izbjegli vrate u svoje domove”, rekao je patrijarh Porfirije.

On je dio poslanice posvetio Srbima na Kosovu i Metohiji kojima je poručio da će “njihova Majka Crkva uvijek biti uz njih, kao i do sada”.

Takođe, rekao je da SPC zna za njihova iskušenja i borbe, navodeći da su Kosovo i Metohija “duhovna i nacionalna kolijevka” Srbije.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Porfirije pomirljiv prema Hrvatskoj, ali šta je s Crnom Gorom i BiH?

Temeljan, tajan i osporavan ugovor Crne Gore sa SPC

Zašto nije samo religija ta koja raspiruje tenzije između Srbije i Crne Gore?

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

KONKURS ZA UPRAVU PRIHODA I CARINA: Prvorangirani Rade Milošević i Jelena Đukić

Vesnu Medenicu sumnjiče da je za 590.000 eura uticala na ishod pojedinih sudskih odluka

Đukanović: DPS će podržati manjinsku vladu, priželjkujem da u nju uđu i predstavnici SD-a

Mugoša: Poštovao sam zakone, nisam oštetio Glavni grad