test

Pravila za hadž: Zabrana dodirivanja Kabe, obavezan negativan test

Standard

08/07/2020

11:15

Saudijska Arabija objavila je nova zdravstvena pravila u cilju sprječavanja širenja koronavirusa tokom ovogodišnjeg hadža, uvodeći zabranu okupljanja i sastajanja među hodočasnicima, kao i zabranu dodirivanja Kabe.U izjavi Saudijskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti “Weqaya” navedeno je da se uvodi zabrana dodirivanja Kabe za vrijeme obavljanja hadža ove godine i mjera fizičkog distanciranja, odnosno održavanja razmaka najmanje metar i po između svake osobe tokom obavljanja obreda, što uključuje i zajedničku molitvu i mjesto obilaska oko Kabe.

Povezani Članci

Saudijska Arabija je donijela odluku u junu da ograniči broj lokalnih hodočasnika na oko hiljadu ljudi, kako bi spriječila širenje koronavirusa, nakon što je muslimanima izvan Kraljevine zabranila dolazak na hodočašće ove godine, i to po prvi put u modernoj istoriji.

Kraljevina je donijela odluku da se ovogodišnji hadž zbog pandemije koronavirusa organizuje samo sa manjim brojem predstavnika različitih nacionalnosti koji se već nalaze na teritoriji Saudijske Arabije.

Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije navelo je u svom saopštenju da će se prioritet dati stranim hodočasnicima kojima će biti dodijeljeno 70 posto raspoloživih mjesta.

Uslovi koje mora ispunjavati svaka osoba odabrana da obavi hadž ove godine su negativan rezultat testa na koronavirus, da nije ranije obavila obred hadža, da je životne dobi između 20 i 50 godina i da ne pati od hroničnih bolesti.

“Hodočašće za saudijske državljane bit će ograničeno na zdravstvene radnike i pripadnike snaga sigurnosti koji nisu zaraženi koronavirusom, cijeneći njihovu ulogu u brizi za sve skupine društva u svim fazama suočavanja s pandemijom”, navodi saudijsko Ministarstvo.

Saudijska Arabija je u martu, obustavila obavljanje umre zbog koronavirusa, dok je od muslimana tražila da sačekaju sa potpisivanjem ugovora koji se tiču odlaska na hadž.

Do ponedjeljka uveče ukupan broj smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom u Saudijskoj Arabiji je iznosio 1.968, dok je ukupan broj zaraženih dostigao 213.716 osoba, prenose agencije.

Izvor: Avaz.ba

Ostavite komentar

Komentari (0)