Izvor: Beta

Predsjednik Šri Lanke pobjegao iz zemlje

Predsjednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobjegao je iz zemlje tokom noći samo nekoliko sati prije nego što je trebalo da se povuče usred razorne ekonomske krize koja je izazvala ozbiljne nestašice hrane i goriva.
Predsjednik Šri Lanke pobjegao iz zemlje

Foto: Pixabay

Predsjednik, njegova supruga i dva telohranitelja otišli ​​su u avion Vazduhoplovstva Šri Lanke koji je krenuo za grad Male, glavni grad Maldiva, rekao je neimenovani zvaničnik za imigraciju.

Rajapaksa je pristao da podnese ostavku pod pritiskom. Premijer Ranil Vikremesinge rekao je da će se povući kada bude uspostavljena nova vlada.

Predsjednikov odlazak usledio je posle višemjesečnih demonstracija koje su kulminirale u subotu kada su demonstranti upali u njegovu kuću, kancelariju i zvaničnu rezidenciju njegovog premijera.

Vazduhoplovstvo je u saopštenju navelo da je obezbijedilo avion za predsjednika i njegove supruge da otputuju na Maldive uz odobrenje ministarstva odbrane i da su poštovani svi zakoni o imigraciji i carini.

Politička kriza u Šri Lanki je eskalirala ranije ove godine jer su razorne posljedice vladinog lošeg upravljanja ekonomijom počele da pogađaju teže nego ikad, ističe list, dodajući da demonstranti za svoju bijedu krive porodicu Radžapaksa koja je vodila vladu kao porodični posao.

Među pogrešnim politikama Radžapakse bilo je široko smanjenje poreza po preuzimanju dužnosti 2019, što je smanjilo državne prihode, i iznenadna zabrana hemijskog đubriva kako bi se zemlja gurnula prema organskoj poljoprivredi, što je smanjilo žetve i dovelo do rasta cijena.

Stvarnost je postala teža poslednjih sedmica, s ekstremnom nestašicom goriva i esencijalnih lekova. Ujedinjene nacije (UN) su upozorile da je više od četvrtine stanovnika Šri Lanke u opasnosti od nestašice hrane. Građani su, često uzalud, stajali u redovima na benzinskim pumpama.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Đukanović primio akreditivna pisma novih ambasadora

Siromašnim zemljama prijeti bankrot

PKCG: Crna Gora može biti interesantna za turiste i privrednike iz Šri Lanke

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

PORAVNANJE ILI DIL: Kako su Plantaže izgubile 350 hiljada eura i više hiljada kvadarta zemljišta

(VIDEO)Pogrebne usluge dobile savremenu upravnu zgradu

(VIDEO) Uhapšeno šest osoba osumnjičenih za prodaju droge

JASAN SIGNAL UPOZORENJA: Evropljani sumnjaju u politički legitimitet Vlade