Predstavnički dom SAD dodatno ograničio trgovinu s Rusijom

Zastupnički dom američkog Kongresa je u četvrtak velikom većinom izglasao suspenziju normalnih trgovinskih odnosa sa Rusijom i Bjelorusijom, pripremajući se da predsjednik Džo Bajden uvede veće carine na više proizvoda i dodatno oslabi rusku ekonomiju.
Predstavnički dom SAD dodatno ograničio trgovinu s Rusijom

Foto: Anadolu Agency

SAD su već preduzele korake da zaustave uvoz ruske nafte, tečnog prirodnog gasa, morskih plodova, alkohola i dijamanata. Glasanje u četvrtak postavlja temelje za poskupljenje uvoza određenih proizvoda od čelika, aluminijuma i šperploče, između ostalog.

Predstavnički dom je glasao 424-8. Očekuje se da će Senat uskoro takođe glasati o ovoj mjeri.

Široka trgovinska akcija, kojom bi se Rusiji ukinuo status „najpovlaštenije nacije“, sprovodi se u koordinaciji sa Evropskom unijom i zemljama Grupe sedam. Glasanje u Predstavničkom domu uslijedilo je dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zamolio Kongres i saveznike SAD da učine više na odvraćanju Rusije.

„Tražim da se pobrinete da Rusi ne dobiju ni jedan peni koji koriste za uništavanje ljudi u Ukrajini“, rekao je Zelenski u video obraćanju Kongresu.

U zajedničkoj izjavi kojom se predstavlja zakon o trgovini, predstavnici Ričard Neal i Kevin Bradi, rekli su da su izjave Zelenskog „samo ojačale našu odlučnost da dalje izolujemo i oslabimo” ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Moramo učiniti sve što možemo da Putina smatramo odgovornim za besmislene napade na ukrajinski narod i podrivanje globalne stabilnosti”, rekla su dva poslanika.

“Suspenzija normalnih trgovinskih odnosa je suštinski dio naših napora da obnovimo mir, spasimo živote i odbranimo demokratiju.”

Pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) generalno zahtijevaju da svaka članica obezbijedi svoje najniže tarifne stope svim članicama. Rusija se pridružila WTO 2012. i Kongres je te godine velikom većinom odobrio zakon koji daje predsjedniku ovlaštenje da produži status normalnih trgovinskih odnosa s Rusijom. Ali, zemlje mogu uvesti izuzetke kako bi zaštitile sigurnosne interese.

Ipak, izbacivanje Rusije iz WTO bi imao uglavnom simboličku težinu. Ranije sankcije na uvoz ruske nafte, gasa i uglja već su smanjile za oko 60 posto američki uvoz iz te zemlje, ali bi određeni sektori privrede mogli osjetiti efekt.

Lider većine u Senatu Čak Šumer, rekao je: “Do danas, obje stranke, demokratska i republikanska, ostaju ujedinjene u slanju jasne poruke Putinu: njegovo nehumano nasilje nad ukrajinskim narodom imat će pogubnu cijenu.”

Carine čine uvoz manje konkurentnim povećanjem troškova za američke kompanije. Timothy Brightbill, partner u Wiley Rein LLP-u koji se fokusira na međunarodno trgovinsko pravo, rekao je da bi efekti na američke potrošače trebali biti skromni u većini sektora jer se kompanije općenito mogu obratiti drugim dobavljačima. Rekao je da je važno da američki lanci snabdijevanja više ne prolaze kroz Rusiju i da potrošači to razumiju.

“Većina američkih potrošača rado bi platila nešto više kako bi osigurala da njihovi proizvodi i sirovine ne podržavaju Rusiju i rusku vladu”, rekao je Brightbill.

Takođe je rekao da ukidanje trgovinskog statusa Rusije šalje snažan signal Kini da Sjedinjene Države neće tolerirati neprijateljske akcije protiv Tajvana.

Osam republikanaca glasalo je protiv mjere Predstavničkog doma.

“Ono što Putin radi u Ukrajini, bombarduje civile, gađa djecu,… izvan je kruga civiliziranog ljudskog ponašanja”, rekla je predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi. “On čini ratne zločine i mora snositi odgovornost.”

Zastupnica Victoria Spartz, koja je rođena u Ukrajini, rekla je da se nacrtom zakona šalje poruka Putinu i njegovim saveznicima da je “Zapad ozbiljan”.

“Ne mogu jednostavno otići ubiti gomilu ljudi, uništiti gradove, ubiti žene i djecu, a zatim se vratiti i uobičajeno obavljati posao”, rekla je Spartz.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Opšti haos na sjednici Vlade: Svađao se svako sa svakim, umalo došlo i do fizičkog obračuna

Lekić: Ako pristanemo na ucjene proruskog SNP-a, pomjerili smo pameću

ABAZOVIĆ nakon prekinute sjednice: Krivokapić tražio izmjenu zaključaka suprotnu zakonu, bez sankcija smo na strani Sirije i Venecuele

Gotova priča oko Vlade: SNP-u četiri resora, Ibrahimović potpredsjednik, SDP van kombinacije?