Putin: Sastanak sa Bajdenom konstruktivan i bez neprijateljskih tonova

Samit između američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i ruskog predsjednika Vladimira Putina je završen, potvrdio je zvaničnik Bijele kuće.
Putin: Sastanak sa Bajdenom konstruktivan i bez neprijateljskih tonova

Njihovi službeni sastanci bili su podijeljeni u dva kruga, jedan manji sastanak, i drugi s većim delegacijama. Sastanci su ukupno trajali kraće od predviđenih 4 do 5 sati. Završna sesija i samit završili su se malo iza 17 sati po lokalnom vremenu. Bajden i Putin će održati odvojene pres-konferencije.

Kako piše CNN, Bajden zajedno sa svojim timom pomno prati Putinovu pres-konferenciju kako bi stekli dojam šta on misli o proteklom sastanku.

Počelo je obraćanje Putina medijima, te je on istakao da je razgovor i sastanak sa Bajdenom bio konstruktivan. Dodao je da će uskoro započeti konsultacije vezane za cyber napade.

Uvjereni smo da su amerikanci odlučni da pronađemo zajednička rješenja – rekao je Putin.

Mislim da između Bajdena i mene nije bilo neprijateljstva, dodao je Putin.

Američki i ruski ambasadori vratit će se na svoja diplomatska mjesta i preuzeti će svoje funkcije, dodao je Putin. Pitanje kada će se to desiti je “čisto tehničko”, dodao je.

Prilikom razgovora sa Bajdenom o pridruživanju Ukrajine NATO savezu, Putin je izjavio da “misli da o tome nema o čemu raspravljati”.

Kazao je da će početi konsultacije oko sajber napada.

“Saglasili smo da ambasadori treba da se vrate na svoja mjesta”, naveo je on.

Ruski predsjednik je na pitanja novinara uporno izbjegavao da pomene ime Alekseja Navaljnog, čija je organizacija prošle sedmice i zabranjena – ali je rekao da je on želio da bude uhapšen.

Na uporna pitanja novinara koja se tiču njegovih hapsenja političkih oponenata, Putin je odgovaro tako što se bavio prošlogodišnjim protestima zbog ubistva Afro-amerikanca Džordža Flojda i napadom na Kapitol 6. januara ove godine.

“Saosjećamo se sa Amerikom zbog onoga sto se dogodilo, ali ne želimo da se to i nama dogodi”, odgovorio je Putin.

Iako je, kako su mediji najavljivali, duga lista tema za ragovor između dvije strane – ljestvica za uspjeh je bila prilično niska -dovoljno je što su se dva lidera sastala u momenntu nikad gorih odnosa između SAD i Rusije od kraj Hladnog rata.

Vruće teme trebalo je da budu – miješanje u američke izbore, trovanje i zatvaranje ruskog opzicionog lidera Alekseja Navaljnog, rusko miješanje u Ukrajini, američki zatvorenici u Rusiji, Sirija, Avganistan, Iran…

Prvih 90 minuta razgovora, nakon vrlo čudnog rukovanja na početku sastanka, sa Bajdenom i Putinom su bili samo njihovi šefovi diplomatija – Entoni Blinken i Sergej Lavrov, da bi se potom nastavili razgovori da delegacijama.

Na pitanje šta u Bajdenovim očima, što je asocijacija na raniji odgovor američkog predsjednika da u očima Putina vidi “ubicu”, ruski predsjednik je odgovorio :”…Pričao o majci, što su važne stvari iako možda nerelevantne, ali pokazuju njegove moralne vrijednosti. Nijsmo se gledali da tražimo dušu jedan drugom, ali je razgovor bio prilično konstruktivan i pragmatičan”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Vladimir Putin napunio 68 godina! Detalji o njegovom životu intrigiraju svijet…

Sve Putinove žene kojima se izgubio trag

BBC – Predsjednički izbori u Americi 2020: Šta Bajdenova pobjeda znači za ostatak svijeta

Putin uz osmijeh: Da smo željeli da ubijemo Navaljnog, to bismo i učinili

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Milačić rekao da je sa liderima DF razgovarao o mogućnosti da Leposavić bude nosilac liste, Knežević se toga ne sjeća

Nećete vjerovati koju ljepoticu je Igor Kojić ostavio zbog Severine! (FOTO)

Pod crnogorskom zastavom na okupu u Podgorici: U petak će se kolone iz svih gradova sretnuti u Glavnom gradu

VIDEO-FOTO: Sa održane antifašističke šetnje poručeno; Do sad smo ćutali, ali Ljuba Čupića im nećemo odćutati!