RSE: Ruski zvaničnik u Hersonu zabranio Ukrajincima da bježe u ukrajinske regione

Stanovnici južnog regiona Ukrajine koji su zauzele ruske trupe potvrdili su da je vojni komandant koji je bio zadužen za tu oblast ''zabranio'' Ukrajincima da odlaze u regione pod kontrolom Ukrajine.
RSE: Ruski zvaničnik u Hersonu zabranio Ukrajincima da bježe u ukrajinske regione

Stanovnici Hersona, koji su razgovarali za Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa (RSE), nijesu željeli da budu identifikovani iz bezbjednosnih razloga.

Rekli su da je civilima bilo dozvoljeno da pobjegnu samo na Krim koji je okupirala Rusija ili u dio Zaporožja koji kontrolišu ruske trupe.

Raniji izvještaj RIA Novosti pripisuje zabranu Kirilu Stremousovu, ruskom vojnom zvaničniku u toj oblasti.

Stremousov je rekao da je „odluka o zabrani“ putovanja u obližnje regione Mikolajeva i Dnjepropetrovska zasnovana na „opasnosti zbog stalnog granatiranja“ za koju je okrivio ukrajinske snage, iako nije bilo načina da se potvrdi ta optužba.

Djelovi Hersona, koji se nalaze na rijeci Dnjepar i Crnom moru, pod ruskom su kontrolom od početka invazije 24. februara.

Mjesecima su ruske okupacione snage sprovodile razne mere „filtracije“ kako bi procenile lojalnost civila koji beže, a smatra se da je desetine hiljada Ukrajinaca bilo primorano da pobjegne u Rusiju ili područja pod njenom kontrolom, piše RSE.

Kijev i međunarodni posmatrači opisali su prisilne odlaske kao jedan od sve rasprostranjenijih ratnih zločina koje su počinile ruske snage.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je nakon pokretanja invazije da njegov cilj nije da okupira ukrajinsku teritoriju.

Ali formirane su „administracije“ pod kontrolom Moskve sa navodnim „liderima“ u Hersonu i drugim regionima koji tvrde da njihove oblasti treba da budu uključene u sastav Rusije.

Putin je 25. maja potpisao ukaz kojim se pojednostavljuje dodjeljivanje ruskog državljanstva stanovnicima Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak uzvratio je da je Putinov dekret „pravno nevažeći“ i da je u funkciji domaće propagande.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Pucnjava u Herceg Novom, ranjena jedna osoba

Rakočević: Nadležni u tužilaštvu nemaju pravo na kiks

Đonović: Jasno da Vulin nije došao da peca, ali može mu se kad ga pola vlasti podržava

Još jedna VOLI akcija: Svratite do obližnjeg VOLI ili Naš diskont marketa