Izvor: nova.rs

Rusi će tek sad da bježe: Putin uvodi žestoke kazne za one koji neće u rat

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket izmjena i dopuna Krivičnog zakona koji se odnosi na služenje vojnog roka, kojom se pooštravaju kazne za sve one koji odbiju mobilizaciju.
Rusi će tek sad da bježe: Putin uvodi žestoke kazne za one koji neće u rat

Vladimir Putin

Jedan novi član je „Dobrovoljna predaja“ – za ovo prijeti od tri do deset godina godina. Međutim, ako je vojnik, koji je počinio takvo krivično djelo prvi put, preduzeo mjere za njegovo oslobađanje, vratio se na svoje mjesto službe i nije počinio druge zločine u zatočeništvu, onda može biti oslobođen odgovornosti.

Dezertiranje ili nedolazak na služenje vojnog roka kazniće se zatvorom od pet do deset godina. Štaviše, vojna lica koja su u rezervnom sastavu i pozvana na vojnu obuku snosiće istu odgovornost kao i vojnici po ugovoru.

Pored toga, pooštrava se odgovornost za neizvršavanje vojnih naređenja, odbijanje učešća u neprijateljstvima, otpor šefu vojne službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine, prenose RIA Novosti.

Neke izmjene se odnose na ispunjavanje ugovora po državnoj narudžbini – za ponovljeno kršenje uslova ugovora prijeti od četiri do osam godina zatvora, a ako se zadatak ne izvrši ili šteta iznosi najmanje pet miliona rubalja – od pet do deset godina.

Otežavajućom okolnošću smatraće se krivična djela protiv služenja vojnog roka ako su počinjena ne samo u uslovima oružanog sukoba ili neprijateljstava, već i u periodu mobilizacije ili vanrednog stanja, u ratnom periodu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

UŽIVO: Žestoko raketiranje Harkova, Ukrajina tvrdi da su povratili aerodrom Hostomel

HRA: Usvajanje ovakvog teksta Ugovora u najmanju ruku neodgovorno

Pala Vlada Dritana Abazovića

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Jovan Vukotić sastavljao spisak „podobnih“ policajaca

Momenat za pamćenje: Pogledajte kako je dočekana naša himna u Zenici (VIDEO)

U Splitu uhapšen Vladan Mijušković: Sumnja se da je hteo da likvidira Kašćelana, bio hapšen i zbog Velje Nevolje

Marković: Moramo da zaustavimo ovaj nivo bahatosti i neznanja, izbori jedino rješenje