Izvor: Beta

Rusija optužila Izrael da rat Ukrajini koristi da skrene pažnji sa palestinskog pitanja

Moskva je kritikovala šefa diplomatije Izraela Jaira Lapida (Yair) jer se njegova zemlja pridružila državama koje su prije nešto više od nedjelju dana glasale za suspendovanje Rusije iz Savjeta za ljudska prava UN zbog ruske invazije na Ukrajinu.
Rusija optužila Izrael da rat Ukrajini koristi da skrene pažnji sa palestinskog pitanja

Foto: Pixabay

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Lapid je optužen za “antiruski napad” zbog glasanja u UN 7. aprila, kada je drugi put u istoriji tog tijela jedna zemlja lišena prava članstva u Savjetu.

Ocijenjeno je da je to loše prikriven pokušaj da se iskoristi situacija u Ukrajini kako bi se odvratila pažnja međunarodne zajednice “sa jednog od najstarijeg neriješenog konflikta,izraelsko-palestinskog”, prenijeli su danas izraelski mediji.

U saopštenju se osuđuje Izrael za “nelegalnu okupaciju, parališuću aneksiju palestinskih teritorija” i blokadu pojasa Gaze kojim vlada Hamas.

“Takođe je vrijedno pažnje da se najduža okupacija u istoriji posleratnog svijeta sprovodi uz prećutnu saglasnost vodećih zemalja Zapada i stvarnu podršku Sjedinjenih Američkih Država”, dodaje se u saopštenju.

Nije poznato šta je tačno rekao Lapid, koji je optužio Rusiju za ratne zločine u Ukrajini, poslije glasanja o suspenziji, da izazove gnijev Moskve, gdje je ocijenjeno da je njegova izjava agresivna, za žaljenje, te da se odbacuje.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela je u to vrijeme osudilo “naopravdanu invaziju” Ukrajine i optužilo ruske snage za “ubijanje nevinih civila” i to je, kako navode izraelski mediji najznačajniji korak javno učinjen protiv Rusije od početka rata, uz podršku osudi te zemlje u Savjetu bezbjednosti UN prije nekoliko nedjelja.

U saopštenju se navodi da je Lapid rekao da nema promjene u stavu Izraela prema Savjetu za ljudska prava UN, koji izraelski lideri stalno optužuje za pristrasnost protiv, bez aluzije na Rusiju i invaziju Ukrajine.

Ni Ministarstvo spoljnih poslova Izraela, ni Lapid nisu odgovorili na najnovije saopštenje Rusije.

Izrael izbegava da stane na bilo koju stranu od početka invazije na Ukrajinu 24. februara i jedna je od zemalja koja održava relativno tople odnose i sa Kijevom i sa Moskvom.

Rusija kontroliše vazdušni prostor nad Sirijom, susjednom zemljom Izraela, u kojoj izraelska vojska napada saveznike Irana.

Izrael je izazvao gnev administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena (Jospeh Biden) jer je odbio da bude kosponzor prve rezoluciije Savjeta bezbjednosti UN protiv ruske invazije, ali se od tada pridružio Zapadu optužujući Rusiju u nekoliko rezolucija svjetskog tela.

Jevrejska država se polako približila poziciji Zapada protiv Rusije, ali postoji razlika između premijera Izraela Naftalija Beneta (Bennett) koji je donedavno težio da posreduje između zaraćenih strana i uglavnom izbjegavao da kritikuje Rusiju i Lapida, čije su kritike bile mnogo oštrije.

I Benet i Lapid su međutim osudili masakr u Buči, ali je samo Lapid uperio prst na Rusiju.

Za rezoluciju o suspenziji Rusije iz Savjeta za ljudska prava glasale su 93 zemlje,24 je bilo protiv i 58 uzdržanih.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

Državna podsekretarka SAD pozvala Izrael da se pridruži sankcijama Rusiji

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Miodrag Bole Bošković večeras u “Podgoričkim pričama”

Knežević: Krivokapić preklinjao Brnabić za pšenicu, brašno, so…

Čovjek koji će izdati Putina?

Brnabić Krivokapiću: Da li Vas je barem malo sramota?