SAD uvele sankcije Iranu zbog sajber napada na Albaniju

Sjedinjene Američke Države uvele su 9. septembra sankcije iranskom Ministarstvu obavještajnih poslova i bezbjednosti i resornom ministru Esmailu Hatibu, optužujući ih da su povezani sa sajber napadom na Albaniju, javlja agencija Rojters.
SAD uvele sankcije Iranu zbog sajber napada na Albaniju

Ilustracija

U saopštenju američkog ministarstva finansija, navodi se i da iranska obavještajna služba učestvuje u sajber aktivnostima protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Potez SAD dolazi nakon što je Albanija u srijedu (7. septembar) prekinula diplomatske odnose sa Iranom. Za sajber napad koji se dogodio u julu, Albanija je okrivila Iran, naloživši iranskim diplomatama i osoblju ambasade da napuste zemlju u roku od 24 sata.

Ministarstvo finansija SAD u saopštenju navodi da Ministarstvo za obavještajne poslove i bezbjednost Irana upravlja sa nekoliko mreža koje predstavljaju sajber prijetnju, uključujući one koji su uključene u sajber špijunažu i hakerske napade.

”Iranski sajber napad na Albaniju zanemaruje norme odgovornog mirnodopskog ponašanja države u sajber prostoru”, izjavio je zamjenik ministra finansija SAD Brajan Nelson, prenosi AFP.

NATO je u saopštenju 8. septembra potvrdio izjave Albanije i drugih saveznika, u kojima odgovornost za sajber napad pripisuju vladi Irana.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Crna Gora sprema odbranu od rastućeg broja sajber napada

Skandal u Mađarskoj pred izbore: Otkriveno da Rusija godinama ima pristup državnim tajnama

BALOTA ZA STANDARD: Biće još jačih sajber napada, a ako neko misli da će stručnjaci za borbu u hibridnom ratu raditi za prosječnu platu, onda se grdno vara

Vlada donijela novu Odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u luci Bar

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Crnogorskoj policiji zvanično potvrđeno da je Jovica Vukotić ubijen u Istanbulu

VUJOVIĆ za Standard: Transkripti Mportala više nego alarmantni, Abazović manipuliše i prednjači u relativizaciji slučaja

Snažno nevrijeme pogodilo crnogorsko primorje

Kako je Abazović upoznao Kosanovića