Satelitski snimci pokazuju širenje Wagnerovog groblja u Ukrajini

Groblje na kojem plaćenička grupa Wagner pokopava svoje borce u posljednja dva mjeseca znatno je prošireno, objavio je New York Times, navodeći da je do tog zaključka došao koristeći satelitske snimke, intervjue i objavljene video snimke.
Satelitski snimci pokazuju širenje Wagnerovog groblja u Ukrajini

Prošireno groblje je rijetki vizuelni dokaz koji pokazuje kako Wagner trpi gubitke zbog invazije na Ukrajinu, dodaje list.

Ovo se dešava uporedo s ofanzivom ruskih vojnika i plaćenika kako bi osvojili teritoriju na istoku Ukrajine.

Američka vlada navodi da je hiljade pripadnika Wagnera poginulo na ratištu.

Satelitski snimci napravljeni 24. januara pokazuju oko 170 grobova u blizini jugoistočnog ukrajinskog sela Molkin, na groblju za koje se zna da ga koristi Wagner, što je gotovo sedam puta više od broja grobova koji su snimljeni prije dva mjeseca.

Postojanje ovog groblja u blizini centra za trening pripadnika ove grupe prvi put je javno objavljeno u decembru.

To je uradio Vitali Votanovski, aktivista i bivši oficir ruskih vazdušnih snaga.

On je rekao za The Times da posjećuje groblja kako bi dokumentovao koliko je Rusa poginulo u borbama u Ukrajini. Lokacija groblja bi ostala nepoznata da mu lokalni stanovnici nisu otkrili da se u tom području ukopavaju borci Wagnera.

Tokom nekoliko posjeta, Votanovski je fotografisao rastući broj nadgrobnih spomenika i objavio to na svom Telegram kanalu.

“Naš cilj je da pokažemo ljudima da rat donosi smrt, da to nije nešto daleko na televiziji, nego tu pored nas”, rekao je.

Dodao je da je moguće da ima još žrtava, jer su mu lokalci rekli da su mnogi poginuli borci vjerovatno kremirani.

Godinama se plaćenici Wagnera nijesu eksponirali toliko u javnosti dok su se borili u zemljama kao što je Sirija, Libija i Centralnoafrička Republika. UN i grupe za ljudska prava optužile su Wagner da su mu meta civili te da sprovodi masovna pogubljenja.

Međutim, od početka rata u Ukrajini, grupa je pojačala svoje javno pokazivanje promotivnim videima i tvrdnjama o svojoj borbenoj moći, a dosta toga predvodi javno lice grupe Jevgenij Prigožin.

U videu koji se pojavio u septembru, Prigožin je prilikom regrutacije zatvorenika u Rusiji nagovijestio da postoji groblje u Ukrajini, obećavajući da će se pobrinuti za njihova tijela ako poginu u borbama.

Onima koji ne znaju gdje žele da budu pokopani, Prigožin je rekao da će biti sahranjeni u blizini kapele grupe.

Deset dana nakon toga, Votanovski je otkrio lokaciju groblja, a nekoliko proruskih medija objavilo je snimke koji pokazuju kako Prigožin polaže cvijeće na grob. Tu su takođe bili vidljivi redovi tek iskopanih grobova na kojima su bili položeni vijenci u obliku i bojama Wagnerovog loga.

“On dosta radi na promociji herojstva, to je sada ruska politika – zašto se držati ovog života, kada se može umrijeti kao heroj”, kaže Olga Romanova, osnivačica organizacije “Rusija iza rešetaka” koja pomaže osuđenicima i njihovim porodicama.

“Smrt nije strašna. Ono što je strašno je suprotno – ne poginuti za majku domovinu.”

Snimci i fotografije koje je napravio Votanovski takođe daju uvid u to ko se borio i ko je poginuo za Wagner u proteklim mjesecima. Najmanje 16 imena, koja se mogu vidjeti na nadgrobnim pločama uz datum rođenja, pronađena su u online bazama ljudi koji su osuđeni za kriminal u Rusiji.

Mnogi su vjerovatno umrli boreći se oko ukrajinskih gradova Bahmut i Soledar, gdje su Rusi imali teške gubitke.

U drugom videu, Prigožin je posjetio kapelu Wagnera, udaljenu oko 13 kilometara od groblja, gdje se mogu vidjeti i crni zidovi sa djelovima u kojima se obično drže kremirani ostaci. Na svakoj kutiji stoji identifikacijski broj.

The Times je identifikovao 21 ovakav zid, a svaki je imao 42 dijela, što ukazuje na stotine poginulih boraca. Nije jasno da li su svi oni poginuli u Ukrajini ili negdje drugo, ali snimak pokazuje rijetki uvid u razmjere gubitaka Wagnera.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Newsweek: Je li ”Putinov kuvar” postao najveća prijetnja za ruskog lidera

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

Advokat iz Beograda: Wagner vrbuje ljude po Srbiji i niko ga u tome ne sprečava

Ruska novinarka i aktivistkinja Olga Romanova: Putin u Ukrajinu šalje serijske ubice i kanibale

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

FOTO – Miško Đukić se skinuo na Gorici: Nije Tramp lud, zbog ovakvih ima da izbije Treći svjetski rat

Air Montenegro za STANDARD: Putnicima sa leta iz Ljubljane ponuđeno više opcija od refundacije karte do zamjene termina

Načini na koje roditelji stvaraju anksioznost kod djece, a da toga nisu svjesni

Vuković: Ako je tačno to što se desilo u RCG, to je skandal; Raonić: To nije istina, sve je orkestrirana kampanja