test

Sirup protiv kašlja izazvao nezapamćenu tragediju: Stradalo 68 mališana

Standard

26/02/2024

17:29

Osuđeni su na kazne od dvije do 20 godina zatvora, koliko je dobio direktor poslovnice ``Merion Bajotek`` u Uzbekistanu Sing Ragvendra Pratar, prenosi Rojters.

Sud u Uzbekistanu osudio je danas na zatvorske kazne 23 osobe zbog smrti 68 djece povezane sa korišćenjem sirupa protiv kašlja indijske kompanije “Merion Bajotek”.

Optuženi, među kojima je i jedan državljanin Indije, proglašeni su krivima za utaju poreza, prodaju nestandardnih ili falsifikovanih lijekova, zloupotrebu službenog položaja, nemar, falsifikovanje i primanje mita.

Osuđeni su na kazne od dvije do 20 godina zatvora, koliko je dobio direktor poslovnice “Merion Bajotek” u Uzbekistanu Sing Ragvendra Pratar, prenosi Rojters.

Na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni su i bivši visoki funkcioneri koji su bili zaduženi za licenciranje uvoznih lijekova.

Sud je odlučio da porodice sve djece koja su umrla zbog korišćenja sirupa, kao i četvoro djece koja su postala invalidi treba da dobije odštetu u iznosu do 80.000 dolara.

Roditelji još osmoro djece koja su pretrpjela štetu zbog korišćenja sirupa dobiće odštetu u iznosu od 16.000 do 40.000 dolara.   

Izvor (naslovna fotografija):

Map of Uzbekistan

Ostavite komentar

Komentari (0)