Izvor: Beta

Sjeverna Makedonija: Sjutra lokalni izbori, prvi put se glasa uz otisak prsta

U Sjevernoj Makedoniji sjutra će biti održani lokalni izbori na kojima će glasači prvi put identitet potvrđivati i otiskom prsta. Za potrebe 3.480 biračkih odbora nabavljeno je 4.000 terminala za čitanje otisaka prsta od njemačke firme ''Dermalog'', koja je taj posao prethodno radila i na izborima u Avganistanu i Haitiju, a prvi put se koriste u jednoj evropskoj zemlji.
Sjeverna Makedonija: Sjutra lokalni izbori, prvi put se glasa uz otisak prsta

Foto: Anadolu agency

U biračkim spiskovima od prije pet godina se uz podatke o glasaču nalazi i fotografija iz ličnih dokumenata, a čitači za otisak prsta nabavljeni su na insistanje opozicije koja je to tražila da bi se “spriječila zloupotreba ili krađa glasova”.

Građani Sjeverne Makedonije će u nedjelju birati između 301 kandidata za gradonačelnika i 576 lista za odbornike u skupštinama 80 opština Sjeverne Makedonije i Grada Skoplja.

Izbornu kampanju, započetu 27. septembra, obilježile su ekološke i lokalne ekonomske teme, ali i sport.

Obećavani su “zeleni gradovi”, koriščenje sunčeve energije, izgradnja biciklističkih staza, rješavanje pitanja urbanističkog i saobraćajnog haosa, nove investicije, ali i više novca za sport i nova sportska borilišta.

Prvi krug lokalnih izbora biće održan 17. oktobra. Drugi krug na izborima za gradonačelnike, u opštinama u kojima to bude potrebno, zakazan je za 31. oktobar.

Pravo glasa ima 1.824.864 ljudi, a akreditovano je 1.045 posmatrača iz Sjeverne Makedonije i inostranstva.


Privođenja zbog prijetnji, kupovine glasova


Policija Sjeverne Makedonije privela je petoro građana zbog podmićivanja glasača uoči sjutrašnjih lokalnih izbora, a jednom mladiću iz Prilepa je određen pritvor, jer je prijetio kandidatu za gradonačelnika tog grada.

Kako je saopštilo Tužilaštvo Sjeverne Makedonije, sudija za prethodni postupak suda u Prilepu odredio je osmodnevni pritvor 27-godišnjaku iz tog grada zbog prijetnji koje je uputio jednom od kandidata za gradonačelnika preko Fejsbuka.

Taj Prilepčanac juče je uhapšen na graničnom prelazu sa Srbijom “Tabanovce”, kada se vraćao u Sjevernu Makedoniju, a Osnovno tužilaštvo u Prilepu je protiv njega pokrenulo postupak zbog krivičnog djela “ugrožavanje sigurnosti”.

Pojedini mediji prenijeli su da je pritvoreni mladić jednom od kandidata za gradonačelnika Prilepa prijetio preko Fejsbuka “da će završiti u jarku”.

Policija Sjeverne Makedonije je saopštila da je juče u skopskom naselju Dračevo privela četiri osobe koje su pokušale da daju novac u zamjenu za glas na izborima. Kod te četvorice je pronađena 121.000 denara (oko 2.000 eura) i 250 eura.

U selu Milino, između Velesa i Štipa, privedena je još jedna osoba koja je uhvaćena kako daje pare glasačima za lokalne izbore, a građani koji su uzeli novac morali su da potpišu takozvanu “kasa-primi” potvrdu.

U Sjevernoj Makedoniji sjutra će biti održani lokalni izbori na kojima će glasači birati između 301 kandidata za gradonačelnika i 576 lista za odbornike u skupštinama 80 opština Sjeverne Makedonije i Grada Skoplja.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Stefanović: Poginuli svi članovi posade ukrajinskog aviona, prenosio naoružanje za Bangladeš

Temeljni udar na državu

ANALIZA: Hrvati dionicu plaćali 20 miliona po kilometru bez ijednog tunela

DPS: Slučaj osobe koja živi u SAD a prima platu kao zaposlena u školi u Tuzima, još jedan primjer zloupotrebe od strane “eksperta” iz Albanske alternative