Izvor: nova.rs

Smrt žene oligarha: Irina htjela da raskrinka Kremlj, pa nađena mrtva

Irina Izmestijeva (52), žena ruskog naftnog oligarha Igora Izmestijeva (55), pronađena je mrtva u svojoj raskošnoj vili u zapadnom Londonu. U trenutku kada je tijelo pronađeno, njen suprug se probudio u prljavoj zatvorskoj ćeliji, u 4.828 kilometara udaljenom Uralu, gdje robija od 2010. godine.
Smrt žene oligarha: Irina htjela da raskrinka Kremlj, pa nađena mrtva

Irina glamurozna bivša voditeljka iz Moskve i filmska režiserka, pronađena je mrtva prije deset dana u vili vrijednoj 15 miliona funti u jednom od najbogatijih djelova Londona. Njeno tijelo pronađeno je nakon što su njeni zabrinuti prijatelji poslali policiju na adresu na kojoj živi.

Na samo nekoliko koraka od Bakingemske palate, Irina je živjela daleko od Igora, oca svoje dvije ćerke, koji je u posljednje vrijeme postao neprijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kaznena kolonija Beli labud, u kojoj tajkun služi kaznu, jedan je od nagorih zatvora u Rusiji. U njemu živi serijske ubice i kanibali, a naftni tajkun je tamo zatvoren od 2010. godine zbog zločina koji je uključivao ubistvo i utaju poreza – iako njegove pristalice insistiraju da mu je sve namješteno nakon što je okrenuo leđa Kremlju, prenosi Dejli mejl.

Zatvor u kojem boravi naftni tajkun izgrađen je tokom Staljinovih čistki u SSSR-u i spada u zatvore visoke bezbjednosti. Nalazi se na obodu grada Solikamska, okružen bodljikavom žicom i čuvan mitraljezima.

Dok Igor iza rešetaka šije kombinezone u zatvorskim radionicama, živi na kašama od heljde i samo sat vremena dnevno može da šeta po zatvorskom dvorištu, Irina je u Londonu vodila pravnu borbu protiv ruske vlade kako bi svog muža izvukla iz zatvora.

Pošto nije uspjela da pronađe pravdu za svog muža u Rusiji, ona se obratila Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Stoga nije ni čudo što su njeni šokirani prijatelji odmah pozvali MI5 da istraži slučaj, kada je njeno telo pronađeno u vili iz 19. veka u Kensingtonu. Ove nedjelje, britanski advokat koji je tražio da ostane neimenovan, rekao je za Mejl da je Irinina smrt, „veoma sumnjiva“ i da je ona bila „pokretačka snaga iza Igorove žalbe Strazburu“.

Bez Irine, rekao je on, apel Igora Izmestijeva bi „vjerovatno ostao po strani“, što bi bez sumnje olakšalo situaciju Kremlju.

Igor Ismestyev
Igor Ismestyev Foto:Not supplied / East2West News / Profimedia

Iako je uživala u Londonu i družila se sa poznatima, njeni prijatelji kažu da je stalno gledala „preko ramena“ u potrazi za neprijateljima svog muža. U razgovoru za Mejl, njen prijatelj kaže da je „bila nervozna“.

„Bio je to težak brak. Uvijek je gledala preko ramena od kada je on u zatvoru. Bila je nervozna“, dodao je.

Toliko je bila nervozna da je, kada su njene bliznakinje Saša i Arina (21) bile djeca, zaposlila vozača koji je ih vozio do i od kapije njihove privatne škole koje se nalazila u blizini.

Njena prijateljica kaže da je dom u kojem je živjela, a koji je kupljen 2006. godine za 8,85 miliona funti, bio predmet imovinskog spora.

Šta god da se krije iza Irine smrti, novac je uvijek bio centar većine nevolja porodice Izmestijev. Igor je bivši vojnik i rodom je iz naftom bogate ruske republike Baškirije. Zaradio je milione na osnovu naftnih ugovora 1990-tih nakon što se zbližio sa članovima porodice predsjednika Rusije.

Pored  „Korusa“, velike naftne kompanije, posedovao je i firme u oblasti brodarstva. U svijet politike ušao je 1999. godine i pet godina je bio senator. Veći dio vremena je smatran Putinovim saveznikom, a predsjednik mu je 2005. godine poklonio zlatni sat u znak poštovanja.

Ali izgleda da je Izmestiev pretrpio velike finansijske gubitke nakon što je Putin počeo da se obračunava sa moćnim regionalnim liderima u Rusiji.

Irina Izmestieva Foto:Not supplied / East2West News / Profimedia

Umjesto da postane uzbunjivač i pomogne Kremlju, smatra se da je Igor odbio da sarađuje, jer se vjerovatno plašio da će sam sebe inkriminisati.

Izmestijevi su pobegli iz Rusije uputivši se prvo u Njemačku, pa u London. Prema izvorima iz Moskve, Izmestijev je iznio značajane količine bogatstva iz zemlje, koje su sada van dometa ruske vlade.

Višestruke optužbe za ubistva

Dvije godine kasnije nakon selidbe u Britaniju, ruska federalna služba bezbednosti (FSB) namamila je Igora u Biškek u Kirgistanu. Čim je sletio, uhvaćen je i prebačen u Rusiju, gdje je uhapšen zbog ubistva supruge poslovnog saradnika. Izmestijev je optužen i da je vodio kriminalnu organizaciju koja je preuzela kontrolu nad rafinerijama nafte.

Optužen je i za višestruka ubistva od 1992. do 2004. godine, zatim za utaju poreza, pokušaj podmićivanja službenika FSB-a i pokušaj ubistva sina bivšeg saveznika. Uslijedile su i optužbe za terorizam, za navodno paljenje benzinske pumpe i izdavačke kuće. Za ove optužbe, prema novom ruskom zakonu, može mu se suditi bez porote.

Suđenje Izmestijevu u Moskvi 2010. godine, izazvalo je ogorčenje među aktivistima za ljudska prava. Iako je postojala nada da bi Izmestijev mogao da bude pomilovan 2017. godine to se nije desilo. Ruski izvori kažu da bi svako buduće pomilovanje bilo nezamislivo bez vraćanja milijardi rubalja koje je Izmestijev izneo iz Rusije.

Igor Ismestyev Foto:Mikhail Pochuev / East2West News / Profimedia

Irinin prijatelj je za Mejl takođe ukazao na pitanje porodičnog novca.

„Očigledno, zbog svih ovih priča oko njenog muža, ne možete, a da se ne osjećate pomalo jezivo zbog toga što ona tako iznenada umire“, rekla je ona.

Kako piše Dejli Mejl, Irina je bila izuzetno lijepa žena. Rođena je u Ukrajini 1969. godine, pa se preselila u Moskvu gde je studirala i tri i po godine radila kao voditeljka na jednom ruskom kanalu.

Nakon što je njen suprug završio u zatvoru, studirala je na Londonskoj filmskoj akademiji, pokrenula sopstveni filmski biznis i producirala nagrađivane kratke filmove, koji su prikazivani u Kanu, Rimu i Veneciji.

Sumnjive smrti Rusa na britanskom tlu

Ona je jedna od nekoliko poznatih Rusa koji su preminuli na britanskom tlu pod sumnjivim okolnostima. Godine 2006. ruski špijun Aleksandar Litvinjenko je ubijen radioaktivnim polonijumom-210.

Potom je 2012. godine, ruski bankar u egzilu Aleksandar Perepilični pronađen na putu u Sariju, a testovi su pokazli prirustvo rijetkog biljnog toksina koji izaziva srčani zastoj. Sljedeće godine, Boris Berezovski, nekadašnji Putinov prijatelj koji je postao žestok kritičar Kremlja, pronađen je obješen u svom kupatilu. Godine 2018. otrovani su dvostruki ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija.

U Rusiji su pojedini mediji pisali da je Irina umrla od koronavirusa, iako njena prijateljica kaže da je bila negatvina na testu. Vjeruje se da je zabrinuta prijateljica bila ta koja je digla uzbunu, a da su policajci ušli u kuću kroz podrumski prozor i da su pronašli Irinu na sofi.

Drugi prijatelji kažu da je Irina bila sklona depresiji i da je patila od sindroma „praznog gnezda“ i usamljenosti otkako su njene ćerke porasle. Majka joj je bila u posjeti, ali je otišila nekoliko dana ranije. Jedna od njenih ćerki studira u SAD-u, a druga je bila van grada. Jevgenij Čičavrkin, ruski aktivista u ezgilu koji vodi borbu proti korupcije, smatra da je važno da se slučaj njene smrti odgovarajuće razmotri.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Ukrajinka “oladila” Britanca: Izgubio 250.000 dolara vjerujući da je našao pravu ljubav

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Pogledajte ko su potpisnici: Podršku Pokretu “21 MAJ” dalo preko 2000 ljudi

Misteriozna smrt: BIVŠA ŽENA RUSKOG BIZNISMENA PRONAĐENA MRTVA U LUKSUZNOM STANU U LONDONU

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Iako zatečen u stanu, Milanović uspio da pobjegne inspektorima

RJEČNIK JEDNOG ‘POLITIČARA’: Dajković ljut na sebe što ne zna sporne zastave

Smrt žene oligarha: Irina htjela da raskrinka Kremlj, pa nađena mrtva

Pejović pušten nakon saslušanja, priznao da je vrijeđao Gazdića