test

Srbija se nije uskladila sa restriktivnim mjerama EU zbog Irana

Standard

02/12/2022

17:40

Srbija se nije uskladila sa novom odlukom Savjeta EU o restriktivnim mjerama protiv određenih osoba i entiteta zbog situacije u Iranu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj saopštio je da je Savjet EU 14. novembra usvojio Odluku (CFSP) 2022/22341 kojom je izmijenjena lista osoba i subjekata koji podliježu restriktivnim mjerama.

Sa odlukom Savjeta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu – Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, kao i Ukrajina i Moldavija.

Uskladile su se i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška i članice Evropskog ekonomskog prostora.

– Te zemlje će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Savjeta, a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je – dodao je Borelj u saopštenju.

Srbija se nije uskladila ni sa prethodnom odlukom Savjeta EU o restriktivnim mjerama protiv Irana usvojenom u junu.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa šest dosadašnjih odluka o restriktivnim mjerama zbog Ukrajine, donijetih u julu, septembru i novembru, kao ni sa julskom odlukom Savjeta EU o primjeni posebnih mjera u borbi protiv terorizma.

Ostavite komentar

Komentari (0)