Teretni brod sa 18.000 tona ukrajinskog kukuruza stigao u Španiju

Teretni brod sa 18.000 tona ukrajinskog kukuruza stigao je danas u Španiju, pošto je, prema navodima španskog poljoprivrednog saveza, prvi put teret išao preko Baltičkog mora da bi izbjegao rusku blokadu.
Teretni brod sa 18.000 tona ukrajinskog kukuruza stigao u Španiju

Foto: Pixabay

Brod „Alpila“, koji plovio pod finskom zastavom stigao je jutros u Koronju, u Galiciji na sjeverozapadu Španije gdje treba da istovari kukuruz namijenjen za prehranu životinja.

Prema galicijskom udruženju proizvođača hrane za životinje Agafac, kojoj je upućena narudžbina, kukuruz je prebačen iz Ukrajine ka Rumuniji i Poljskoj kamionima prije nego što je stigao u poljsku luku Svinoujšče na Baltičkom moru.

Zatim je brod stao u njemačku luku Brunsbitel sjeverozapadno od Hamburga prije nego što je došao do španske obale.

„Ovo je prvo slanje žitarica novom pomorskom rutom otvorenom u Baltiku da bi se zaobišla blokada koju ruska mornarica drži u ukrajinskim lukama na Crnom moru od početka rata“, navela je španska firma Agfac.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede nije moglo da potvrdi za Frans pres da je ovo prvi put da se isporučuje roba ovom rutom.

Kada je počela ruska invazija Ukrajine 24. februara blokiran je izvoz žitarica i đubriva, prijeteći krizom hrane u brojnim zemljama prije svega afričkim i bliskoistočnim.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Kijev trenutno izvozi dva miliona tona žitarica vozom svakog mjeseca ali to je mnogo manje od onog koliko je izvozila prije početka rata preko luka, posebno iz Odese.

UN i neke zemlje kao što su Francuska i Turska zalažu se da se otvori pomorski koridor preko Crnog mora koji će dozvoliti da se nastavi ukrajinski izvoz.

Krajem maja budući šef američkih snaga u Evropi general Kris Kavoli rekao je da je Njemačka uspostavila željeznički most sa Ukrajinom da pomogne Kijevu da izvozi žitarice koje su se nagomilale u zemlji zbog ruske blokade.

Njemačka željeznička kompanija sada izvlači ogromne količine žitarica iz Ukrajine preko Poljske i luka na sjeveru Njemačke za izvoz, rekao je on.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

Rat u Ukrajini i moguća nova svjetska kriza s hranom

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

KRUG SE ZATVARA: Novi dokazi da je Injac zloupotrijebila položaj

Uhapšen Podgoričanin: Sumnja se da je Danilović u ”pick-up” vozilu krijumčario 17 stranih državljana

SAVJET RTCG: Raskinut ugovor sa revizorskom kućom jer je dala negativno mišljenje

Ultra Crna Gora: Jedan dan je bio dovoljan, skupili smo pare za kombi!