Izvor: Al Jazeera

Trampov Mar-a-Lago: Lavrovu odao napad na ISIL, a Đinpingu napad na Siriju

Nedavna zapljena klasificiranih vladinih dokumenata na raskošnom imanju Mar-a-Lago, bivšoj ''zimskoj Bijeloj kući'', jasno pokazuje koliku bezbjednosnu zabrinutost izaziva bivši američki predsjednik, kažu stručnjaci.
Trampov Mar-a-Lago: Lavrovu odao napad na ISIL, a Đinpingu napad na Siriju

Donald Tramp

Donald Tramp pod istragom je FBI-ja zbog moguća kršenja Zakona o špijunaži koji, među ostalim, zabranjuje dijeljenje povjerljivih informacija osobama koje ih nisu ovlašćene imati, prenosi Hina.

Tramp je i kao predsjednik nekad to znao činiti. Početkom mandata spontano je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu odao visoko povjerljivu informaciju o operaciji protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Ali je Mar-a-Lago, gdje se organizuju vjenčanja, proslave i dobrotvorne večere, poseban trn u oku američkoj obavještajnoj službi. Iako tajna služba osigurava bivšeg predsjednika i lokaciju, njeni agenti nemaju ovlašćenja kontrolisati goste ili članove Trampovog kluba.

Nalog za pretres Trampovog imanja očito pokazuje zabrinutost za nacionalnu bezbjednost, kazala je bivša zvaničnica američkog ministarstva pravosuđa Mary McCord.

“Očito im je bilo vrlo važno vratiti dokumente u siguran prostor”, rekla je. “Držanje vrlo povjerljivih dokumenata na mjestu gdje dolaze brojni strani posjetitelji i drugi koji bi mogli imati veze sa stranim vladama i agentima, stvara značajnu sigurnosnu prijetnju”.

Tramp, ipak, tvrdi da je sa svih dokumenata koje ima skinuta oznaka tajnosti i da su bili na sigurnom mjestu.

Ugrožena tajnost

Agenti FBI-ja početkom su sedmice s imanja odnijeli više desetina kutija s dokumentima, uključujući i neke s informacijama o odbrani.

“To okruženje je noćna mora za rukovanje visoko povjerljivim informacijama”, rekao je bivši američki obavještajni zvaničnik. “Noćna mora”.

Ministarstvo pravosuđa nije objavilo gdje su i kako dokumenti i fotografije bili pohranjeni, ali je ‘ležernost’ u Mar-a-Lagu dobro poznata.

Dobar je primjer svečana večera Trampa i tadašnjeg japanskog premijera Šinza Abea koja je 2017. organizovana na golemoj otvorenoj terasi u Mar-a-Lagu uz brojne druge zvanice. Večeru je poremetio sjevernokorejski raketni test pa su gosti koji su kružili okolo mogli čuti, a i snimiti, razgovor Trampa i Abea o protivmjerama.

Bijela kuća je potom odlučila uspostaviti sigurnu sobu u Mar-a-Lagu za osjetljive razgovore. Ondje su Tramp i saradnici odlučili pokrenuti zračne napade na Siriju zbog upotrebe hemijskog oružja.

Nakon što je odluka donesena, Tramp se priredio svečanu večeru s kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom. Izdržao je do čokoladnog deserta, ali je kineskom kolegi onda izbrbljao što namjerava preduzeti.

Godine 2019. jedna je Kineskinja sa skrivenim malicioznim softverom prošla prvu sigurnosnu kontrolu na ulaz u klub u Mar-a-Lagu i uhapšena je u posljednji čas.

Tadašnji šef osoblja Bijele kuće Džon Keli pokušao je ograničiti pristup Mar-a-Lagu, ali je Tramp na to odbio pristati.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

MAJKIN SIN, OČEVA KOPIJA: Baron Tramp živi kao kralj! (FOTO)

Film “Mar” Milorada Milatovića selektovan za tri evropska festivala

Tramp bi mogao biti krivično gonjen i završiti u zatvoru na 20 godina

Nelegalna eksploatacija šljunka i dalje na obalama Morače i Cijevne

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

CRNOGORSKI GORDIJEV POLITIČKI ČVOR: Tri pravca razrješenja krize

STANDARD SAZNAJE: Identifikovana sva četiri napadača koja su brutalno pretukli mladića u Bloku 9

Vuković: Centru grada vratili smo stari sjaj

POLITIČKI ĆORSOKAK: Đukanović očekuje nove izbore, Mandić traži smjenu predsjednika, ,,stara većina“ ne bi na glasanje