test

U Kataru pregovori o prekidu vatre u Gazi, uz učešće šefova CIA i Mosada

Standard

10/07/2024

14:57

Izraelska zvanična delegacija stigla je u Katar na pregovore o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika u Gazi, javili su izraelski mediji.

Izraelski dnevni list ”Haaretz” objavio je da delegaciju predvodi šef izraelskog Mosada David Barnea na četvorostranom sastanku u Dohi uz učešće predstavnika Katara, Egipta i Sjedinjenih Američki Država (SAD).

“Barnea prate Ronen Bar, šef izraelske službe unutrašnje bezbijednosti Shin Bet, i Nican Alon, koji nadgleda dosije talaca u izraelskoj vojsci”, navodi Haaretz.

Izraelska delegacija će se sastati sa premijerom Katara šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem, direktorom CIA Vilijamom Burnsom i šefom egipatske obaveštajne službe Abasom Kamelom.

“Sastanak se smatra ključnim jer bi mogao otkriti da li je moguće postići dogovor između Izraela i palestinske grupe Hamas u narednim danima”, dodaje Haaretz.

Indirektni pregovori nastavljeni su ove sedmice i u Kairu i u Dohi, pošto su izraelske delegacije poslate u oba glavna grada, pored prisustva direktora CIA.

SAD, Katar i Egipat posreduju u višemjesečnim pregovorima o sporazumu između Izraela i Hamasa o razmjeni zarobljenika i prekidu vatre, ali oni do sada nisu urodili plodom.

Izvor: Anadolija
Izvor (naslovna fotografija):

Anadolija

Ostavite komentar

Komentari (0)