U Kumrovcu obilježen Dan mladosti: Kako ne uzviknuti “Smrt fašizmu, sloboda narodu”

U Kumrovcu, rodnom selu Josipa Broza Tita, obilježena je 131. godišnjica rođenja doživotnog predsjednika SFRJ Jugoslavije pod nazivom
U Kumrovcu obilježen Dan mladosti: Kako ne uzviknuti “Smrt fašizmu, sloboda narodu”

foto Radio Sarajevo

Rođendan Josipa Broza Tita, u SFRJ-u obilježavan kao “Dan mladosti” 25. maja, u rodnom Titovom selu Kumrovcu, prozvanom najpoznatijim selom na svijetu, obilježava se posljednjih decenija svake subote koja je najbliža tom datumu pod nazivom “Dan mladosti – radosti”.

Ove godine u etnoselu Kumrovec okupilo se nekoliko hiljada  posjetilaca, nešto u manjem broju nego prethodnih godina, a ponajviše gostiju stiglo je iz susjedne Slovenije, s obzirom na blizinu slovenske granice. No, i ove godine poštovatelji lika i djela Josipa Broza Tita i predstavnici društava Josipa Broza Tita, koji su organizatori događaja, stigli su iz gotovo svih bivših jugoslovenskih republika i pokrajina te antifašistički predstavnici iz Italije.

U redu se čekao ulaz u prostorije Titove rodne kuće, a cijeli događaj snimali su pripadnici hrvatske policije koji su posjetitelje upozoravali na neprimjerena obilježja, poput crvene zastave SKJ.

Na pozornici je održan prigodan kulturno-umjetnički program, a okupljenima su se obratili lokalni  zvaničnici, te predstavnici antifašističkih udruženja iz Hrvatske i regije, uz povremeno skandiranje publike “Tito, Tito”.

S pozornice je poručeno kako se danas “obilježavaju spomeni na događaje koji su omogućili život i napredak u slobodnoj, evropskoj Republici Hrvatskoj, a to je 80 godina od bitaka koje su preokrenule antifašistički rat na ovim prostorima i u svijetu, Bitke na Neretvi, Bitke na Sutjesci i Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, kada su zacrtane današnje međurepubličke granice”.

“Na današnji dan slavimo vizionara koji je bio zapovjednik i utemeljitelj svega toga, i kako ne uzviknuti ‘Smrt fašizmu, sloboda narodu'”, poručeno je ispred Titove rodne kuće.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Milatović danas održava konferenciju za medije, tema nije najavljena

Počela akcija Stop inflaciji 100+: Akcija će trajati do kraja godine

Uhapšen Bjelopoljac, osumnjičen da je nožem ubio rođenog brata

Raskoš i veliki profiti: Koliko vrijedi vila Radoičića i kako je stekao toliko b...