Izvor: N1 Beograd

Ukrajinci tvrde da ruska krstarica Moskva tone, Rusi kažu – još pluta

Ukrajinska vojska tvrdi da je ruski ratni brod Moskva počeo da tone, pošto je pogođen krstarećim projektilom Neptun. Ruska vojska, međutim, to poriče, navodeći da brod još pluta.
Ukrajinci tvrde da ruska krstarica Moskva tone, Rusi kažu – još pluta

Izvor: REUTERS/Alexey Pavlishak/File Photo

Južna vojna komanda Ukrajine u objavi na Fejsbuku je navela da je brod pretrpio znatna oštećenja i da se poslije napada zapalio, prenosi BBC.

Zbog municije koja je eksplodirala, oštećeni su i čamci za spasavanje, a mimo toga i loše vrijeme uticalo je da se ruska krstarica prevrnula i počela da tone.

Rusko ministarstvo odbrane je u ranijem saopštenju navelo da je vatra na krstarici Moskva pod kontrolom, da nema vidljivog plamena, kao i da municija više ne eksplodira.

“Krstarica Moskva i dalje pluta. Glavni projektili nisu oštećeni. Posada je evakuisana na obližnje brodove Crnomorske flote. Preduzete su mjere da se brod odvuče do luke”, navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva.

Dužina krstarice Moskva je 186,4 metra, brzina joj je 59 kilometara na čas,  nosi jedan helikopter, a njena posada broji 510 članova.

Šta su krstareći projektili Neptun?

Sistem krstarećih raketa Neptun dizajnirali su kijevski vojni inženjeri kao odgovor na rastuću pomorsku prijetnju koju Rusija predstavlja u Crnom moru poslije aneksije Krima 2014. godine.

Prema objavi Kijeva, ukrajinska mornarica je dobila samo prvu isporuku od 186 projektila dometa 300 kilometara u martu prošle godine.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara Kijev je dobio veliku vojnu pomoć od zapadnih saveznika, uključujući i protivvazdušne i protivtenkovske rakete vrijedne 100 miliona funti, koje je Britanija prošle sedmice objavila da će poslati toj zemlji.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

STAV: Druga stvarnost oca Perovića

SDT podiglo optužnicu protiv osam osumnjičenih za dvostruko ubistvo na Veruši

PARKINS ILI NERVOZA: Širi se video Putina koji ukazuje da se stvarno čudno ponaša (VIDEO)

Zapljena cigareta nije garancija da će šverc biti zaustavljen