Ukrajinski guverner: Rusi su zauzeli 70 odsto Severodonjecka, siluju i muče naše žene

Ruske snage sada kontrolišu oko 70 odsto Severodonjecka, s tim da se još vode teške borbe, rekao je regionalni guverner Sergej Hajdaj za Skaj njuz.
Ukrajinski guverner: Rusi su zauzeli 70 odsto Severodonjecka, siluju i muče naše žene

Foto: EPA EFE

Hajdaj je priznao da bi zauzimanje grada imalo veliki značaj za Rusiju, ali smatra kako bi se ukrajinske trupe mogle taktički povući iz grada kako bi se spasili životi i onda zauzeti odbrambene položaje kako bi zaustavile daljnje rusko napredovanje.

“Čini mi se, ali ja nisam vojna osoba, da nema smisla gubiti puno vojnika da bi se ponovno zauzeo grad koji nema stratešku važnost. U vojnom smislu grad nije bitan jer, na primjer, susjedni grad Lisičansk ima više povišenih terena te bi vojnici imali bolje pozicije”, rekao je Hajdaj.

Zaustavljali su, ističe, napredovanje ruske vojske više od tri mjeseca, to se mora razumjeti. 

“A oni su sada poslali sve svoje trupe da zauzmu područje Luganska. Što se dulje odupiremo, dobijamo više stranog oružja, naoružavamo vojnike i onda možemo pokušati zaustaviti rusku vojsku, kasnije čak krenuti i u protivnapad”, dodao je Hajdaj.

Ruska vlada fokusirala je svoje snage na regije Donjeck i Lugansk, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov juče je kazao da je zauzimanje tog područja bezuslovan prioritet.

Hajdaj je rekao da je život za stanovnike Luganska koji su još tamo postao pravi pakao – nema struje, plina i vode, a regija je pod stalnim bombardovanjem.

“Naša djeca umiru. Rusi bacaju bombe na škole u kojima se skrivaju ljudi. Uništili su sve trafostanice za struju i vodu. Ljudi su bez vode. Gađali su plinske cijevi, uništili su sve naše bolnice. Poginulo je puno civila. Toliko intenzivno pucaju da građani moraju zakopati susjede u svojim dvorištima. Naš dobrovoljac koji je u invalidskim kolicima ubijen je u svojoj kući. Siluju i muče naše žene. Ruska vojska ovdje čini mnogo ratnih zločina”, naglasio je Hajdaj.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

U Crnu Goru dolazi svjetski poznata tehnološka kompanija iz Luksemburga

Kesić: Crnu Goru sam zavolio zbog duha ovdašnjih judi

Mitrović: O Spajićevu stručnost se baš ne otimaju po svijetu, nije u stanju da pronađe drugo radno mjesto

Rusko Ministarstvo: Još jedan službenik crnogorske ambasade persona non grata