Izvor: Hina

Velika Britanija prva odobrila vakcinu protiv kovida za izvornu i omikron varijantu

Velika Britanija prva je odobrila vakcinu protiv kovida-19 koja cilja i njegovu izvornu i omikron varijantu.
Velika Britanija prva odobrila vakcinu protiv kovida za izvornu i omikron varijantu

Ilustracija

Britansko regulatorno tijelo za ljekove (MHRA) odobrilo je takozvanu bivalentnu vakcinu koju je osmislila američka farmaceutska kompanija Moderna u svrhu vakcinacije odraslih osoba.

Odluka agencije zasnova se na rezultatima kliničkih ispitivanja koji su pokazali da je “ buster“ izazvao „snažan imunski odgovor“ i protiv omikrona BA.1 i protiv izvornog virusa koji se pojavio 2020, stoji u objavi.

Agencija ističe da je naučnom analizom utvrđeno da vakcina stvara dobar imuni odgovor protiv trenutno dominantnih varijanti omikrona BA.4 i BA.5.

U objavi MHRA stoji da nova formulacija vakcine ne izaziva ozbiljnije nuspojave.

Dok postojeća vakcina protiv kovida-19 i dalje pružaju dobru zaštitu kada su u pitanju hospitalizacija i smrtni ishod, ali efikasnost vakcine je oslabila kako se virus razvijao.

„Prva generacija vakcina protiv kovida-19 koja se koriste u Velikoj Britaniji i dalje pružaju veliku zaštitu od bolesti i spašavaju živote“, rekla je izvršna direktorka MHRA- Džun Rejn.

Ona je dodala da „nova dvovalentna vakcina nudi zoštrenije oruđe koje doprinosi zaštiti od ove bolesti, dok virus nastavlja da se razvija“.

Iz evropske Agencije za ljekove (EMA) očekuju da će vakcina prilagođena varijantama kovida biti odobrena u Evropskoj uniji do septembra.

Rekli su da će agencija ove jeseni razmotriti odobravanje vakcine koje cilja stariju varijantu omikrona BA.1, s obzirom na to da su vakcine koje specifično ciljaju novije podvarijante omikrona tek prošla dio kliničkih istraživanja.

Istovremeno je američka Uprava za hranu i ljekove (FDA) objavila kako će zatražiti da se uz sve nove vakcine koje se koriste u Americi uključe i one protiv omikron podvarijanti BA.4 i BA.5.

Osim Moderne, kompanija Fajzer i njen partner Bajontek testiraju verzije svoje vakcine na bazi mRNK tehnologije, modifikovanog za borbu protiv omikronskih varijanti. U međuvremenu kompanija Sanofi i njen partner GSK rade na vakcini na bazi proteina koja cilja podvarijantu betu, koja je dominirala neko vrijeme prošle godine.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Institut za javno zdravlje: Nove i objedinjene preporuke o vakcinaciji protiv COVID-19

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Potvrđen prvi smrtni slučaj od omikron varijante kovida u svijetu

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DRECUN UPOZORAVA: Politička nestabilnost imaće posljedica po ekonomiju

Činovnička vlada izlaz da se spriječi krah sistema

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman da žrtvuje dio svojih ministara da bi ostao premijer

Neizvjesno šta će biti s inicijativom za smjenu Đurović