Vučić: Pitanje je trenutka kada će doći do veće krize na Kosovu

Srpski predsjednik najavio je nastavak telefonskih konsultacija sa izaslanicima SAD-a i EU u pokušaju da se izbjegnu tenzije i nasilje na Kosovu, dok kosovski premijer šalje poruke da je spreman Vučiću ''pružiti ruku'' ako Srbija pristane da se ubuduće odrekne graničnih kontrola.
Vučić: Pitanje je trenutka kada će doći do veće krize na Kosovu

Vašington i Brisel nastoje zajednički spriječiti nove napetosti između Beograda i Prištine uoči 1. septembra do kada je kosovska vlada odložila primjenu recipročne odluke o ličnim dokumentima i registarskim oznakama, ali u trodnevnim razgovorima s čelnicima obje strane ove nedjelje nije napravljen korak bliže dogovoru i rješenju.

Vučić ne vjeruje da će biti pomaka oko tablica, ali se nada rješenju problema s dokumentima

Aleksandar Vučić je ocijenio da je samo pitanje trenutka kada će doći do veće krize i poručio da pomaka u daljem dijalogu neće biti ako Kosovo ne počne ispunjavati obavezu iz Briselskog sporazuma iz 2013. o formiranju Zajednice srpskih opština.

-Hoće li to biti 1. ili 10. septembra …. Oni 1. septembra počinju mijenjati (registarske) tablice, a rok im je dva mjeseca… možete zamisliti kakve će tenzije biti u ta dva mjeseca-, rekao je Vučić novinarima u Osečini, u zapadnoj Srbiji, gdje je u petak otvorio Sajam šljiva.

Vučić ne vjeruje da će s Prištinom u pogledu problema s tablicama biti pomaka, ali se nada rješenju problema s dokumentima.

Kosovska vlada najavila je da će, poslije jednomjesečnog odlaganja pod pritiskom SAD-a, od 1. septembra početi primjenu odluke o preregistraciji kosovskih vozila sa srpskim tablicama i izdavanju srpskim državljanima ulazno-izlaznog dokumenta, kao recipročnu mjeru koju Srbija primjenjuje za građane Kosova.

Kurti: Pravila reciprociteta neće stupiti na snagu ako Srbija odustane od graničnih kontrola

Američki izaslanik Gabrijel Eskobar u petak je poručio, poslije razgovora u Prištini sa kosovskim Srbima u srijedu i Vučićem u Beogradu kasno u četvrtak, da su Sjedinjene Države čule zabrinutost građana Srbije.

-U mnogim slučajevima postoji ozbiljna zabrinutost za Srbe na Kosovu, postoji ozbiljan problem u povjerenju-, rekao je Eskobar, ističući nadu da će sporazum o registarskim tablicama i dokumentima ipak biti postignut.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je u intervjuu njemačkom dnevniku Die Welt da nerede koji su 31. jula izbili zbog novih mjera “nije izazvala srpska manjina sa sjevera Kosova, nego organizovani kriminal i oligarsi koji su na platnom spisku Srbije i koji na sastancima u Beogradu dobijaju instrukcije šta trebaju izvesti na Kosovu-, javila je agencija Beta.

Kurti je rekao i da nova kosovska pravila reciprociteta neće stupiti na snagu 1. septebmbra ako Srbija odustane od graničnih kontrola.

-Spreman sam Vučiću pružiti ruku. Ako Srbija pristane ubuduće da se odrekne graničnih kontrola, onda ćemo i mi to učiniti. I onda od 1. septembra neće biti novih pravila-, rekao je Kurti z

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kurti: Vučić više ne spominje podjelu već traži bosnizaciju Kosova

INSTITUCIONALIZOVANA ANARHIJA: Ministarstvo pravde ćuti ko je, kada i po kom osnovu očistio Kurtijevu kaznenu evidenciju

Sisojev: Srbija je direktni eksponent ruske politike na Balkanu

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vlaović ubijen iz Glocka, Tanasković policiji rekao tek jednu rečenicu

Milošević ipak znao s kim sjedi? Abazović kaže da ga je upozorio iako je i sam prijatelj sa Bulatović na Facebooku

ROŽAJE – SLIJEPO CRIJEVO CRNE GORE? Ne znaju kad će završiti rekonstrukciju magistrale i da li će doći do novog produžetka roka

Milošević o fotografiji sa Bulatović: Riječ je o pokušaju moje diskreditacije, nju poznajem dugi niz godina