test

Zeman: Češka bi pomogla Poljskoj kada bi je Rusi napali

Standard

24/01/2023

22:30

Predsjednik Češke Miloš Zeman uvjeravao je danas poljskog predsjednika Andžeja Dudu da može čvrsto da računa da bi Česi poštovali obavezu kolektivne odbrane članica NATO-a i da bi rado pomogli Poljskoj ako bi je Rusija napala.

-Smatram da je potpuno jasno da bismo, ako Rusija napadne Poljsku ili baltičke zemlje ili bilo koju članicu NATO-a, bili dužni da tim zemljama pružimo pomoć, a čak bismo to uradili rado. Ne samo zbog člana 5. (Povelje NATO-a) i savezničkih veza, već i iz vlastitog nagona samoodržanja- kazao je Zeman na konferenciji za novinare sa Dudom u Nahodu, na granici sa Poljskom.

Povodom nedavne kontroverzne izjave bivšeg premijera Češke, a sada kandidata za predsjednika Andreja Babiša, da ne bi poslao vojnike u pomoć Poljskoj, Zeman je rekao da je Dudi na sastanku ukazao “da je predizborna kampanja na neki način svojevrsni građanski rat sa izjavama koje služe kao detonator”.

-Babiš je počeo izjavu time da je pitanje hipotetčko. Ja bih dodao da bih i ja još prije godinu dana kao hipotetičko označio pitanje pomoći Ukrajini, jer niko nije očekivao ruski napad na Ukrajinu, a ipak se desio. Ne uzimajte zdravo za gotovo nepromišljene izjave i znajte da one u kampanji mogu biti mač sa dvije oštrice”-kazao je češki predsjednik.

Babiš, koji je ušao u drugi krug predsjedničkih izbora sa generalom u penziji Petrom Pavelom, ubrzo je sam sebe demantovao, rekavši da bi naravno poštovao član 5. Povelje NATO-a o kolektivnoj odbrani. Babiš pokušava da prebaci krivicu na novinara koji je insistirao na odgovoru, i tvrdi da nije želio da odgovara na hipotetčko pitanje jer bi napad Rusije na NATO značio treći svjetski rat koji on ne želi.

Poljski predsjednik je danas rekao da u teoriji mogu da se razmatraju razne situacije, ali da je u praksi načelo kolektivne odbrane obavezujuće.

-Svi smo članice NATO-a koji ima član 5. koji je vrlo praktičan. Taj sporazum je obavezujući- kazao je Duda.

Međutim, i Zeman i Duda su izrazili izvjesno razumijevanje za bugarskog predsjednika Rumena Radeva koji je izjavio da je pomoć Ukrajini “kao da se ratni požar gasi benzinom”.

-Kao što dobro znate, bugarski predsjednik je general, svojevremeno je bio komandant vazduhoplovstva i iz svog iskustva znam da se srce svakog generala buni kada se šalje vojna pomoć. Političarima je lakše da donose takve odluke- rekao je Duda.

Predsjednik Zeman je rekao da ni češka ministarka odbrane Jana Černohova nije bila oduševljena kada su je pitali da li bi odustala od 13 naprednih tenkova “Leopard”, koje Prag treba da dobije od Njemačke, kako bi oni bili poslati Ukrajini.

Ostavite komentar

Komentari (0)