Zeman: Češka bi pomogla Poljskoj kada bi je Rusi napali

Predsjednik Češke Miloš Zeman uvjeravao je danas poljskog predsjednika Andžeja Dudu da može čvrsto da računa da bi Česi poštovali obavezu kolektivne odbrane članica NATO-a i da bi rado pomogli Poljskoj ako bi je Rusija napala.
Zeman: Češka bi pomogla Poljskoj kada bi je Rusi napali

-Smatram da je potpuno jasno da bismo, ako Rusija napadne Poljsku ili baltičke zemlje ili bilo koju članicu NATO-a, bili dužni da tim zemljama pružimo pomoć, a čak bismo to uradili rado. Ne samo zbog člana 5. (Povelje NATO-a) i savezničkih veza, već i iz vlastitog nagona samoodržanja- kazao je Zeman na konferenciji za novinare sa Dudom u Nahodu, na granici sa Poljskom.

Povodom nedavne kontroverzne izjave bivšeg premijera Češke, a sada kandidata za predsjednika Andreja Babiša, da ne bi poslao vojnike u pomoć Poljskoj, Zeman je rekao da je Dudi na sastanku ukazao “da je predizborna kampanja na neki način svojevrsni građanski rat sa izjavama koje služe kao detonator”.

-Babiš je počeo izjavu time da je pitanje hipotetčko. Ja bih dodao da bih i ja još prije godinu dana kao hipotetičko označio pitanje pomoći Ukrajini, jer niko nije očekivao ruski napad na Ukrajinu, a ipak se desio. Ne uzimajte zdravo za gotovo nepromišljene izjave i znajte da one u kampanji mogu biti mač sa dvije oštrice”-kazao je češki predsjednik.

Babiš, koji je ušao u drugi krug predsjedničkih izbora sa generalom u penziji Petrom Pavelom, ubrzo je sam sebe demantovao, rekavši da bi naravno poštovao član 5. Povelje NATO-a o kolektivnoj odbrani. Babiš pokušava da prebaci krivicu na novinara koji je insistirao na odgovoru, i tvrdi da nije želio da odgovara na hipotetčko pitanje jer bi napad Rusije na NATO značio treći svjetski rat koji on ne želi.

Poljski predsjednik je danas rekao da u teoriji mogu da se razmatraju razne situacije, ali da je u praksi načelo kolektivne odbrane obavezujuće.

-Svi smo članice NATO-a koji ima član 5. koji je vrlo praktičan. Taj sporazum je obavezujući- kazao je Duda.

Međutim, i Zeman i Duda su izrazili izvjesno razumijevanje za bugarskog predsjednika Rumena Radeva koji je izjavio da je pomoć Ukrajini “kao da se ratni požar gasi benzinom”.

-Kao što dobro znate, bugarski predsjednik je general, svojevremeno je bio komandant vazduhoplovstva i iz svog iskustva znam da se srce svakog generala buni kada se šalje vojna pomoć. Političarima je lakše da donose takve odluke- rekao je Duda.

Predsjednik Zeman je rekao da ni češka ministarka odbrane Jana Černohova nije bila oduševljena kada su je pitali da li bi odustala od 13 naprednih tenkova “Leopard”, koje Prag treba da dobije od Njemačke, kako bi oni bili poslati Ukrajini.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Otkrića turske policije: Tokom potrage za tijelom Mijanovića u vili Bojanića iskopana tri ženska tijela, isplivale i slike mučenja

Kandidat Demokrata, DF-a i Pokreta „Evropa sad“ zavisi od opcije za koju se odluči DPS

FOTO – Miško Đukić se skinuo na Gorici: Nije Tramp lud, zbog ovakvih ima da izbije Treći svjetski rat

Medojević: Propao plan Miška Perovića da postane predsjednik, birači ni ne znaju ko je on