Izvor: Portal Analitika

Bajkoviti dvorac na litici zbunjuje, ali i očarava turiste

Jedan od najljepših njemačkih dvoraca, smješten na rubu litice, nosi naziv kao da i ne pripada toj zemlji. Dvorac zbunjujućeg imena, ali i stila koji ne odgovara vremenu u kojem je nastao mnogi upoređuju sa daleko poznatijim Nojšvanštajnom.
Bajkoviti dvorac na litici zbunjuje, ali i očarava turiste

Foto: pixabay

Dvorac Lihtenštajn ipak je “čistokrvni Njemac”, a pronaći ćete ga na sat vremena vožnje od Štutgarta. Nalazi se nad mjestom Honau u opštini Lihtenštajn, u okrugu Rojtlingen u saveznoj državi Baden-Virtenberg.

Bajkovita građevina nalazi se na mjestu nekadašnjeg dvorca iz 1200. godine, koji se sa vremenom pretvorio u ruševinu. Taj je predak uništen ne jednom, nego dva puta tokom ratova u 14. vijeku.

Razrušeni dvorac je iz mrtvih podigao kralj Fridrih I od Virtenberga, koji je tamo sagradio lovački dom da bi nešto kasnije grof od Virtenberga, nadahnut istorijskim romanom “Lihtenštajn” Velhelma Haufa, kao i srednjovjekovnom arhitekturom, dao da se obnovi postojeći dvorac u romantično neogotičko zdanje. Dvorac je dovršen 1842. godine, ali zidovi originalnog zdanja se i dalje mogu vidjeti, nešto dalje, među drvećem.

Najupečatljiviji dio dvorca (posebno onima koji se boje visine) zasigurno je spoljašnji zid, izgrađen na samo rubu strme litice. Na visini od 817 metara dvorac nudi spektakularan pogled na okolinu.

Tokom Drugog svjetskog rata američki tenk koji je prolazio dolinom ispod dvorca ispalio je granatu koja, srećom, nije uspjela da eksplodira, spasivši impresivnu građevinu od uništenja. Međutim, rupa u zidu u koji je udarila jasno se može vidjeti.

I danas je dvorac u vlasništvu kneževa Uracha, ali je otvoren za posjetioce koji tamo dolaze da vide zbirku oružja i oklopa. Nakon obilaska možete da popijete kafu u jednom od obližnjih kafića, pa i nešto da pojedete.

Neki posjetioci dvorac Lihtenštajn upoređuju sa megapopularnim Nojšvanštajnom, vjerovatno zbog sličnih gotičkih elemenata, ali i njemačkih legendi koje i dalje žive na takvim mjestima.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Utemeljivač crnogorske diplomatije

MIRJANA KARANOVIĆ ZA STANDARD: Ne bih trošila energiju i ovo malo života što mi je preostalo na politiku

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

Opština Bar započela sanaciju krova Dvorca kralja Nikole

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

M PORTAL: Marko Ljubiša Kan uzvikivao nacionalističke parole, njegova ekipa šikanirala igrače i upravu kluba iz Plava

Zbog spota u predizbornoj kampanji: Bemax tužio Uru za naknadu nematerijalne štete od 121.000 eura

Mitrić: Ustav Crne Gore bačen pod noge, trebalo bi da je sud u Strazburu sada nadležan

BACKOVIĆ O OBRAZOVNOM SISTEMU: Poslije zadnjih izbora u Nikšiću nema popadije koja nije zaposlena u školi