test

Kako da brzo zaspite: Zbogom suplementi melatonina

Standard

01/03/2024

23:01

Kako da brzo zaspite bez suplemenata melatonina? Konzumirajte hranu koja sadrži esencijalnu aminokiselinu koja stimuliše proizvodnju serotonina, hormona sreće i obezbeđuje čvrst san.

Ne možete da zaspite noću? I često posežete za tabletama za spavanje ili suplementima melatonina? Zašto ne probate da riješite problem ishranom, konkretno jednom fantastičnom namirnicom? Rijč je o dragocjenim pistaćima.

Pistaći obiluju antioksidansima, proteinima, zdravim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Osim toga, sadrže visok procenat esencijalne amino kiseline zvane triptofan, koja stimuliše proizvodnju serotonina, hormona sreće i obezbeđuje dubok i miran san.

Kako da brzo zaspite: Šta je melatonin
Melatonin je hormon koji se prirodno proizvodi u telu, posebno u epifizi mozga. Njegova glavna funkcija je da reguliše cirkadijalni ciklus, odnosno ritam spavanja i budnosti koji tijelo prati. Oslobađa se kada je tama i inhibira kada je svjetlost, što pomaže da se biološki sat sinhronizuje u skladu sa okruženjem.

Osim što reguliše san, melatonin deluje i kao antioksidans, suzbija upale, jača imuni sistem, poboljšava raspoloženje, spriječava ili ublažava džet lag, nesanicu, sezonsku depresiju i druge poremećaje spavanja. To je hormon koji se može dobiti putem suplemenata ili lekova. Međutim, mnogo je bolja opcija da uzimate hranu koja podstiče oslobađanje melatonina i koja vam pomaže da brže zaspite.

Pistaći će vam pomoći da brže zaspite
Pistaći su orašasti plodovi koji vam mogu pomoći da brže zaspite, jer sadrže visok procenat triptofana, esencijalne amino kiseline koja proizvodi melatonin (hormon koji reguliše ciklus spavanja i buđenja). Kao i serotonin (neurotransmiter koji podstiče spavanje i blagostanje).

Osim toga, pistaći imaju i druge zdravstvene prednosti, kao što su poboljšanje pamćenja, očuvanje kardiovaskularnog zdravlja, sprječavanje anemije i zatvora, i jačanje kostiju. A sve to zahvaljujući kalcijumu, magnezijumu, cinku, kalijumu, fosforu i gvožđu.

Što se vitamina tiče, pistaći su izvor tiamina, vitamina E i folata, koji doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, dok vitamin E doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog oštećenja. Oni takođe regulišu nivo šećera u krvi, krvni pritisak i druge vaskularne funkcije. To je zaključak studije Fakulteta za farmaciju i medicinske nauke Univerziteta Južne Australije objavljenoj u časopisu Nutrients.

Koje je najbolje vrijeme da jedete pistaće
Ako želite da iskoristite njihov efekat na san, preporučuje se da uzimate pistaće između jednog i dva sata prije spavanja. Ako želite da kontrolišete svoju težinu, preporučljivo je da ih jedete sredinom jutra ili popodne, kao zdravu i zasićujuću užinu. Ako želite da poboljšate performanse, preporučuje se da pistaće uključite u doručak kako ne biste bili umorni tokom dana.

Izvor (naslovna fotografija):

ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)