test

Koje su nuspojave pretjeranog unosa vitamina C

Standard

22/10/2023

08:52

Kako pokazuju mnogobrojna dosadašnja istraživanja, vitamin C jedan je od najvažnijih vitamina za naše tijelo. Djeluje kao antioksidans, te ima značajnu ulogu u jačanju našeg imuniteta, ali to su samo neki od mnogih potencijalnih pozitivnih učinaka ovog vitamina.Kako donosi Mayo klinika, vitamin C iz našeg organizma takođe uspješno eliminiše različite štetne toksine i teške metale koji dugoročno znaju biti izvor mnogih teških bolesti, uključujući i nekoliko vrsta karcinoma. Preporuka je da osoba dnevno unosi 75 miligrama.

Međutim, ponekad se s unosom vitamina C može i pretjerati, što negativno utiče na naše zdravlje. Kako objašnjavaju stručnjaci, previše ovog vitamina može dovesti do nekoliko neželjenih nuspojava, od kojih neke nisu nimalo bezazlene.

To su: mučnina, žgaravica, dijareja, bolovi i grčevi u stomaku, glavobolja, problemi sa spavanjem (nesanica, buđenja tokom noći), anemija.

Osim toga, ako pretjeramo s unosom vitamina C, takođe bismo mogli imati problema s kamenjem u bubrezima. Kako kažu doktori, previše ovog vitamina dovodi do pojave kamena u našim bubrezima. Što više nepotrebnog vitamina C unesemo u organizam, više se izlučuje bubrezima, a to dovodi do nastanka bolnih kamenaca.

Izvor: N1
Izvor (naslovna fotografija):

Pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)