Izvor: Klix ba

Mogu li vam žitarice prije spavanja pomoći da zaspite

Dok se žitarice najčešće smatraju hranom za doručak, neki preporučuju njihovo konzumiranje prije spavanja. Ipak, uzevši u obzir da najčešće sadržavaju dodatni šećer stručnjaci smatraju da je bolje ne konzumirati ih dva do tri sata prije spavanja.
Mogu li vam žitarice prije spavanja pomoći da zaspite

Foto: Shutterstock

Premda se žitarice najčešće brendiraju kao hrana za doručak, određeni proizvođači reklamiraju ih i kao hranu pogodnu za večernji obrok. Međutim, koliko to zapravo može pomoći vašem organizmu da zaspite?

Ritual jela prije spavanja odavno je bio negativno karakterisan. Istraživanja su pokazala da konzumiranje obilnog obroka previše blizu spavanju može štetiti snu. Rafinisani šećeri mogu povećati nivo šećera u krvi, uzrokujući porast energije i održavajući ljude budnima duže.

Dok određene žitarice možda dolaze sa umirujućim sastojcima one najčešće sadrže dodani šećer koji može poremetiti vaš ciklus spavanja.

“Pošto šećer može djelovati kao upala koja remeti san, najbolje je izbjegavati ga što je više moguće prije spavanja. Kao opšte pravilo, preporučio sam da neko ne jede šećer dva do tri sata prije spavanja kako bi se omogućila pravilna probava”, rekao je neurolog Brandon R. Peters za Livestrong.com.

Povremeni slatkiš prije spavanja možda vam neće štetiti, ali se generalno konzumiranje ne preporučuje.

Oni koji žele poboljšati san putem hrane mogli bi probati voće kao što su banane, trešnje, paradajz, orasi ili ovas, od kojih svi sadrže melatonin, hormon koji se prirodno pojavljuje u tijelu i reguliše san.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Intenzivirati saradnju na evropskom putu Crne Gore i San Marina

Hrana koju treba izbjegavati prije spavanja

Pet znakova upozorenja da morate smanjiti unos šećera

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

IZ SLUŽBENOG LISTA ZA STANDARD: Objavićemo Ukaz predsjednika Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine CG u zakonskom roku

Predsjednički izbori: Pogledajte kako se glasalo po regijama

Hoće jezik na pravo: Krivokapić izjavio da očekuje ubjedljivu pobjedu Đukanovića…

Milatović i njegova supruga prošle godine zaradili 32 hiljade eura