test

Muškarcu iz Ljubljane greškom odstranili testise: Sada traži skoro pola miliona eura odštete

Standard

24/04/2024

21:53

“Oni su me učinili invalidom; Moram biti na hormonskoj terapiji do kraja života. Istovremeno, veoma loše utiče na moje mentalno zdravlje. Muškarci jako dobro znaju o čemu govorim“, kaže danas 34-godišnji muškarac kojem su prije jedanaest godina u UKC Ljubljana odstranjeni testis. Imao je tumor na njemu, ali je bio benigni, a ne kancerogen, kako je vjerovao godinama. Tako je ostao bez jedinog funkcionalnog testisa, jer je drugi već bio slabo razvijen, a u oktobru 2014. godine, zbog straha od širenja raka, preventivno mu je izvađen I DRUGI.

Nije znao da je tumor benigni
Zbog teške, čak i tragične ljekarske greške koja mu je obilježila život, odlučio je da tuži ljubljanski klinički centar. Tražio je ukupno 450.000 eura odštete za psihičke i fizičke bolove, kao i za pretrpljeni strah. Okružna sutkinja Ksenija Zelhofer Orehek je , tri i po godine nakon podnošenja tužbe, privremenim rješenjem odlučila da je osnovana, a o visini štete sud će odlučiti pravosnažnom presudom. Stranke se i dalje mogu žaliti na privremenu odluku. UKC insistira da su radili samo za dobrobit pacijenta.

Bilo je to u julu 2013. godine kada je mladić neposredno pred kraj studija posjetio ljekara zbog bolova u predjelu desnog testisa. U avgustu je specijalist urolog opipao kvržicu za koju se pretpostavljalo da je kancerogena, a dijagnoza je za njega bila opasna po život. „Testis će morati da se ukloni zbog tumora“, bio je jasan ljekar. Zbog atrofičnog, osušenog lijevog testisa, prvo ga je uputio na ginekološku kliniku na vađenje sjemena, kako bi jednog dana ipak mogao imati dijete, ako tako odluči. Zamrznuli su spermu za devet vještačkih oplodnji, njen kvalitet je bio dobar. Na urološkom konzilijumu na Institutu za onkologiju saopšteno mu je da mu je tumor u prvoj fazi uspješno uklonjen, te da mu nije potrebna hemoterapija ili zračenje. Nakon operacije, test je pokazao da se radi o bezopasnoj kvržici.

“Bila sam tako srećna što rak nije uznapredovao. Nisam ni sumnjao da je u pitanju benigni tumor“, objasnio je tokom suđenja. Dugi niz godina se bojao da će se rak vratiti, zbog čega je odlučio da iz predostrožnosti odstrani lijevi smežurani testis. Hirurg i onkolog su mu već rekli da ima epidermoidnu cistu, ali kao laik nije znao šta to znači.

Nema sumnje u pričinjenu štetu
“Sud je utvrdio da tužiocu nisu na adekvatan način predočene sve mogućnosti za operativnu intervenciju. Na osnovu uvjerljivog iskaza tužioca i njegovog partnera, sud smatra da dijagnoza nije obrazložena na adekvatan način da bi pacijent razumio njen sadržaj“, navodi se u privremenoj presudi. Dakle, tužilac se na intervenciju nije odlučio na osnovu svjesnog, informisanog i slobodnog pristanka.

“Za nastalu štetu saznao je tek u oktobru 2019. godine. Do tada je mislio da boluje od malignog raka, jer mu niko nije objasnio dijagnozu”, navodi se u privremenoj presudi.

Prema riječima advokatice Olivere Gomboc, njenom klijentu je pričinjena nenadoknadiva šteta. Godinama je živio u strahu da će se rak vratiti (iako ga nikada nije imao!). On i njegova partnerka nisu se odlučili na dijete jer su se bojali da će odrasti bez oca. Dijete ne može dobiti prirodnim putem, a nakon operacija je pretrpio i nepotrebne fizičke bolove. Dugoročne posljedice ima i zbog hormonske terapije koju će morati da prima do kraja života piše Dnevnik.

Izvor (naslovna fotografija):

hands of a surgeon and assistant close-up during the operation. I manipulate instruments during a pediatric urological operation. Stage of surgical treatment for varicocele, dropsy of testicular membranes, undescended testicle in scrotum,Image: 485756142, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Ostavite komentar

Komentari (0)