test

Odlazak slavnog italijanskog kreatora: Preminuo Roberto Kavali

Standard

12/04/2024

20:53

Slavni italijanski modni kreator, Roberto Kavali, preminuo je danas u 83. godini.

List „Korijere dela sera“ objavio je da je Kavali bio dugo bolestan.

On je prvi put lansirao svoj brend 1970. godine i razvio inovativni proces štampe na koži i teksasu, izgrađujući globalni modni i životni biznis sa svojim inovativnim smjelim animalističkim printovima, džinsom ukrašenim draguljima i seksi haljinama.


Dizajner Roberto Kavali preminuo je u Firenci. Imao je 83 godine. Kavali je potekao iz porodice umjetnika, pošto je njegov djeda Đuzepe Rosi bio vodeća ličnost pokreta Makijajoli, sa radovima izloženim u galeriji Ufici u Firenci.

Njegovo bogatstvo navodno vrijedi 500 miliona dolara, a nedavno je, u svojoj 82. godini postao otac šestog djeteta, koje je dobio sa svojom 38-godišnjom djevojkom iz Šveđanke Sandrom Nilsson.

Karijera


“1970. bio sam dizajner broj jedan na svijetu; ljudi poput Armanija nijesu bili ništa pored mene. Sada, ako mi je preostala još jedna želja u životu, to je pronalaženje nove tkanine koja je raznovrsna i divna kao teksas “, kaže kralj mode Roberto Kavali. 

To može izgledati kao neobična izjava, ali Roberto Kavali nije običan čovjek. Tokom karijere koja je trajala skoro šest decenija, otvoreni maestro italijanskog stila pokazao se kao titan u svijetu mode koji se žestoko nadmeće, pretvarajući svoje ime u svjetski brend i okupljajući sljedbenike koje čine neke od najglamnijih svetskih ličnosti, uključujući Viktoriju Bekam, Šeron Stoun i Madona.

Čovjek čiji su blistavi, ženstveni dizajni učinili da mu je poznato, rođen je u Firenci 15. novembra 1940. Odrastao je u kreativnom okruženju i vjeran porodičnoj tradiciji – njegov djeda je bio proslavljeni italijanski umjetnik – upisao se u lokalnu umjetnost institut kao mladić.

Tamo se specijalizovao za dizajn tekstila, ušavši u svijet mode kada je serija cvjetnih printova na pletivama koje je dizajnirao kao student privukla pažnju velikih italijanskih proizvođača čarapa.

Do svojih ranih 30-ih on se etablirao u Parizu uz naručivanje od Hermesa i Pierre Cardina i debitovao je sa svojom prvom kolekcijom. Glamurozni dizajni su se pokazali popularnim kod džet seta, a 1972. je otvorio svoj prvi butik u St Tropeu.

Lični život

Bio je to prvi korak na putu ka carstvu koje će se prostirati širom svijeta i narasti na procjenjenu vrijednost od 1,8 milijardi funti. Godine 1978. Roberto je zamoljen da sudi na takmičenju za mis Austrije. Jedna od takmičarki, 18-godišnja Eva Duringer, plasirala se na drugo mjesto na takmičenju, ali je osvojila srce tada razvedenog Kavalija.

Par je počeo da izlazi, vjenčali su se dvije godine kasnije i imaju troje djece. Dizajner ima i dvoje djece iz prvog braka. Eva je nastavila da služi kao poslovni partner svom kreativnom supružniku. Upravljala je reklamnim kampanjama i licencama carstva Kavalli, koje se kreće od štamparija do dodataka i kućne kolekcije.

Eva i Roberto su se razveli 2010. Od 2014. izlazi sa manekenkom Sandrom Nilson koja je 45 godina mlađa od njega; rodila mu je šesto djete, Đorđa 2023. godine.

Roberto je živeo sa porodicom u vili u brdima Firence, okružen prirodom i divljim životinjama koje inspirišu životinjski print, džunglu i cvetne motive, dok leta provode na njegovoj 41-metarskoj jahti koja se preliva, zabavljajući poznate prijatelje.

Modni dizajner ima djecu Tomasa i Kristinu sa svojom prvom suprugom Silvanelom Đanoni, sa kojom se oženio 1964. prije nego što su se razveli 10 godina kasnije.

Potom se 1980. oženio austrijskom modnom kreatorkom Evom Marijom Diner, sa kojom je imao troje djece, Roberta, Rajčel i Danijela.

Izvor (naslovna fotografija):

epa11275342 (FILE) – Italian designer Roberto Cavalli poses for a photo, in Sydney, Australia, 30 October 2012 (re-issued 12 April 2024). Italian fashion designer Roberto Cavalli died at his home in Florence at the age of 83, his familiy announced. EPA-EFE/APRIL FONTI AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Ostavite komentar

Komentari (0)