test

(FOTO) Prijestonicom Cetinje se vijore crnogorske zastave i proslavlja Dan nezavisnosti

Standard

21/05/2024

15:07

Prijestonicom Crne Gore danas se vijore crnogorske zastave, ore patriotske pjesme, a ulicama šetaju nasmijani ljudi - sve u čast najsvjetlijeg praznika Crne Gore - Dana nezavisnosti.

Centralna proslava 21. maja održaće se večeras na Dvorskom trgu na Cetinju kada će nastupiti Jadranka Barjaktarović i jedna od najpopularnijih muzičkih zvijezda u regionu Severina.

Na referendumu 21. maja 2006. godine glasalo je 419.240 građana, ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača.

Birači su se opredjeljivali između opcija “da” i “ne”, pri čemu je slogan opcije za nezavisnost glasio “Za Crnu Goru koju volimo”, a za ostanak u državnoj zajednici sa Srbijom “Ima nas više nego dovoljno da kažemo ne – Crna Gora nije na prodaju”.

Foto: / X/ Crnogorska vila

Nezavisnost države podržalo je 230.661, ili 55,5 odsto građana Crne Gore koji su izašli na referendum, dok je za ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom glasalo 185.002 ili 44,5 odsto.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije. Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Referendumsko pitanje glasilo je – Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom.

Skupština Crne Gore je 2. marta, na prijedlog predsjednika Republike Filipa Vujanovića, donijela odluku da referendum o državno-pravnom statusu bude održan 21. maja.

Za predsjednika Republičke referendumske komisije (RRK) izabran je Slovak František Lipka.

Pravo izjašnjavanja na referendumu imali su građani koji u skladu sa propisima o izborima imali biračko pravo.

Prema podacima RRK, pravo glasa na referendumu imalo je 484.700 građana.

Redakcija portala Standard svim građankama i građanima Crne Gore želi srećan Dan nezavisnosti!
Izvor: POBJEDA/CDM
Izvor (naslovna fotografija):

M.Dušević

Ostavite komentar

Komentari (0)