test

Grupa zaposlenih CNP-a: Smjena Baćovića zakonita, spriječene dalje zloupotrebe

Standard

22/05/2023

14:00

Dosadašnjeg direktora CNP-a Marka Baćovića nije morao niko da obavještava o razrješenju, jer je 28. februara stekao uslov za prestanak radnog odnosa po sili zakona i njegovo prolongiranje ostanka na funkciji nakon tog datuma je protivno zakonu koji je imperativan, navodi se u reagovanju grupe zaposlenih CNP-a.Grupa zaposlenih u CNP-u reagovala je na jučerašnje saopštenje Sindikalne organizacije Crnogorskog narodnog pozorišta koja je uputila otvoreno pismo zaposlenih predsjedniku Crne Gore, Vladi i Ministarstvu kulture i medija, tražeći da se preispitaju odluke o razrješenju dosadašnjeg direktora Marka Baćovića i imenovanju Ilije Subotića za novog, kao i nove umjetničke direktorice u nacionalnom teatru.

Grupa zaposlenih u CNP-u navodi da je način razrješenja Baćovića u potpunosti usklađen sa zakonskim odredbama i o tome je Baćović bio ranije obaviješten i upoznat.

“Imenovanje direktora javnih ustanova je regulisano članom 47 Zakona o kulturi. Nije zakonom predviđen konkurs , već Vlada vrši imenovanja na prijedlog resornog ministarstva iz redova afirmisanih stručnjaka i stvaralaca”, navodi se u reagovanju Grupe zaposlenih u CNP-u.

Kažu da je Marko Baćović, zaboravio da je imenovan 2021 godine.

“Imenovan je bez konkursa, na prijedlog Vesne Bratić i određenih crkvenih krugova, kao bivši isušenik SPC, i jedan od potpisnika podrške SPC kada su bile aktuelne litije.Da su jake njegove veze sa crkvom, govori i podatak da je odmah po imenovanju angažovao advokata mitropolije Dalibora Kavarića kao glavnog savjetnika za pravna pitanja”, poručuje grupa zaposlenih u CNP-u.

Navode da je Baćović bio direktor CNP, koji je samom sebi posredstvom reditelja Egona Savina, dodijelio glavnu ulogu, i to u predstavi “Pokojnik“ i tako častio sebe honorarom od 2500 eura, i za svako igranje po 200 eura.

“Osim prve glavne uloge koju je sebi dodijelio, Baćović je ranije u CNP-u glumio zoofila koji se zaljubljuje u kozu u manje poznatom komadu “Koza ili ko je Silvija” reditelja Danila Marunovića. Od sredstava pozorišta je riješio da sebi plaća luksuzan privatni smještaj u zgradi Hotela „Nikić“ -iako na to nema pravo.Dosadašnji boravak je koštao CNP 8500 eura”, navodi se u saopštenju grupe zaposlenih u CNP-u.

U saopštenju navode i da je Baćović 28.03.2022 godine zaključio Ugovor o koprodukciji predstave u kojoj i sam glumi “Pokojnik” sa Centrom za kulturu Tivat i tada ugovara iznos od 35.000 učešća CNP.

“Samo tri mjeseca kasnije, zaključuje 29.07.2022 god. aneks ugovora kojim podiže troškove CNP na blizu 90.000 eura (po rekapitulaciji). Dakle krajnje pogrešna procjena i planiranje troškova koji su uvećani za skoro trostruki iznos od prvobitno planiranog”, navodi se u reagovanju.

Grupa zaposlenih u CNP-u optužuje Baćovića i da je kršio odluku o cjenovniku izdavanja u zakup prostora CNP, na način što svojevoljno i bez formalne odluke i ugovora više puta ustupa veliku scenu raznim udruženjima i pravnim subjektima- čime je oštećen budžet CNP i CG za 10.000 eura.

“Za svoga mandata zaključuje veliki broj Ugovora o djelu i angažuje lica i kvazi konsultante putem fiktivnog radnog odnosa čime vrši zloupotrebu službenog položaja i krši preporuke DRI od 2021 god. kojim se to izričito zabranjuje. Među angažovanima ima i penzionisanih lica, kao i rodbine zaposlenih kojima na taj način vrši ustupke i kupuje lojalnost. Finansijski izvještaj CNP prikazuje da je do sada 328.000 utrošeno na ugovore o djelu”, navodi se u saopštenju.

Grupa zaposlenih u CNP-u navodi da je upravo protivzakonito djelovanje i imenovanje Baćovića dovelo do urušavanja ugleda i degradacije CNP-a.

“Većinu zaposlenih ne predstavlja grupica pojednica koji se sakupljaju po bifeu pozorišta i nemaju hrabrosti da stanu iza saopštenja svojim potpisima i imenima. Zaključak je da je Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo krajnje zakonito i odgovorno postupila u konkretnom slučaju i spriječila dalje kršenje zakona, razne zloupotrebe i urušavanje ugleda ove eminentne ustanove”, stoji u saopštenju grupe zaposlenih u CNP-u.

Poručuju i da poslije Baćovića treba preispitati sve donešene odluke, sumnjive ugovore, sumnjiva zapošljavanja i napraviti ozbiljnu analizu trenutnog i zatečenog stanja u Crnogorskom narodnom pozorištu, svih usvojenih planova kao i potreba u svim segmentima rada i obavljanja djelatnosti – programskom, finansijskom, kadrovskom i tehničkom.

“To će sigurno biti jedan od prioriteta nove i odgovorne Uprave CNP. Baćoviću poručujemo – “Putuj igumane i ne brini za manastir!”, zaključuje se u saopštenju grupe zaposlenih u CNP-u.

Izvor (naslovna fotografija):

CNP

Ostavite komentar

Komentari (0)