test

Od policije Dubaija uskoro donacija digitalnog policijskog punkta

Standard

10/02/2024

18:00

Direktor policije Zoran Brđanin boravio je u Dubaiu na poziv čelnog čovjeka Dubai policije, Abdulaha Kalifa Al Mari, a posjeta je poslužila za razgovor o unapređenju tehnoloških kapaciteta crnogorske policije i međunarodne razmjene obavještajnih podataka iz oblasti borbe protiv droge i organizovanog kriminala.

Kako navode u saopštenju, direktor Uprave policije Crne Gore Zoran Brđanin tokom prethodne sedmice boravio je u ovom arapskom emiratu, kojom prilikom je upriličen niz sastanaka i aktivnosti, te su dogovoreni dalji koraci značajni za razvoj policijskih kapaciteta i međunarodne policijske saradnje.

“U okviru saradnje dvije policijske službe, predstavnici Uprave policije imali su aktivno učešće na Konferenciji o borbi protiv narkotika i organizovanog kriminala, kojom prilikom je na završnom panelu učestvovao i Brđanin. Dubai policija kao domaćin konferencije okupila predstavnike policijskih službi iz zemalja Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike, gdje se diskutovalo o aktuelnim i budućim izazovima, najboljim praksama za njihovo rješavanje, te pravcima daljeg jačanja međunarodne saradnje i koordinacije zajedničkih odgovora”, navode u saopštenju.

Dubai policija je na konferenciji predstavila inicijativu o novoj platformi za razmjenu obavještajnih podataka među partnerskim zemljama. Nakon dodatnih razgovora koji su vođeni na nivou čelnika policija, dogovoreno je da Uprava policije Crne Gore pristupi stvaranju neophodnih preduslova za pristupanje ovoj inicijativi i komunikacionoj platformi.

“Ovaj događaj bio je prilika i za niz bilateralnih susreta sa policijskim predstavnicima zemalja Latinske Amerike, a u cilju širenja mreže kontakata i jačanja operativne policijske saradnje u segmentima koje su od strateškog interesa za Upravu policije Crne Gore u suprotstavljanju transnacionalnom organizovanom kriminalu i krijumčarenju narkotika”, naglašavaju u Upravi policije.

Tokom boravka u Dubaiju, direktor Brđanin je sa saradnicima obišao Laboratoriju za inovacije Dubai policije, kao i jednu od “Smart police station – SPS” koje su kao novi koncept potpuno digitalizovanog pružanja policijskih usluga građanima i turistima već postavljene na 23 lokacije u Dubaiju.

“Ovi potpuno bezbjedni digitalizovani policijski punktovi, u kojima nema fizičkog prisustva policijskih službenika, omogućavaju da svi građani, stranci i turisti, mogu većinu svojih potreba u odnosu na policiju, kao što su prijavljivanje krivičnih dijela i prekršaja, produženje raznih potvrda i dozvola, ili rješavanje potreba i obaveza u vezi saobraćajnih prekršaja, nezgoda ili rada u zajednici završe sami u povjerljivom okruženju, putem višeježičkih digitalnih portala, bez potrebe da fizički odlaze u standardnu policijsku stanicu. U slučaju potrebe, građani u svakom momentu mogu izabrati da sa ovog digitalnog punkta uspostave direktan povjerljiv video poziv i razgovaraju sa dežurnim policijskim službenikom u centrali”, objašnjavaju u policiji.

Imajući u vidu mogućnosti ove vrste policijske stanice i njenu korist za građane Crne Gore, direktor Uprave policije Crne Gore i direktor Dubai policije dogovorili su dalju saradnju u unapređenju kapaciteta naše policije, koja će obuhvatiti i donaciju digitalnog policijskog punkta “Smart police station” kao i podršku u daljem razvoju, prilagođavanju i povezivanju sa aplikativnim rješenjima koji Uprava policije već razvija sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori.

Ovo će, kako dodaju, biti važan korak ka tehnološkom unapređenju komunikacije sa građanima i turistima, što su sve aktivnosti i koraci predviđeni aktuelnom Strategijom i Akcionim planom razvoja policije u Crnoj Gori.

Tokom ove posjete direktor Uprave policije je zajedno sa ostalim visokim zvanicama i članovima diplomatskog kora prisustvovao otvaranju međunarodnog takmičenja specijalnh jedinica na kojem je učestvovala i ekipa Protivterorističke jedinice Uprave policije.

Svečanom otvaranju je prisustvovao i otpravnik poslova u ambasadi UAE Mladen Bojanić, koji je posjetio ekipu PTJ i susreo se s direktorom Brđaninom.

Na kraju posjete direktor Uprave policije se sastao i sa delegacijom kompanije “Drydocs World”, na čelu sa izvršnim direktorom Radom Antolovićem, a koja upravlja projektom “Adriatic 42” u Bijeloj. Tema sastanka bili su poslovni procesi u bezbjednom okruženju i kontinuitet dobre saradnje sa crnogorskom policijom.

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: UP

Ostavite komentar

Komentari (0)