PODGORICA U KOLAPSU ZBOG SMEĆA: Stara uprava “Čistoće” držala grad čistim, novoj polupodzemni kontejneri predstavljaju problem

Smeće u Glavnom gradu postalo je veliki problem, jer šalje ružnu sliku, ali isto tako, a ujedno i najvažnije može se odraziti i na zdravlje građana. Portal Standard raspolaže sa saznanjima da je preduzeće 'Čistoća' nekoliko svojih poludzemnih kontejnera dalo na prodaju. Povodom ove informacije uputili smo pitanja ovom preduzeću iz kojeg nam je saopšteno da se razmatra mogućnost zamjene polupodzemnih kontejnera za komunalnu opremu koja bi u ovom trenutku bila funkcionalnija. Kako navode iz ovog preduzeća, polupodzemni kontejneri su doveli i do većeg rasta troškova njihovog održavanja.
PODGORICA U KOLAPSU ZBOG SMEĆA: Stara uprava “Čistoće” držala grad čistim, novoj polupodzemni kontejneri predstavljaju problem

Foto:Standard

“Imajući u vidu da trenutno raspolažemo sa još 26 polupodzemnih kontejnera čija ugradnja u ovom trenutku nije razmatrana zbog svega navedenog, u perspektivi ćemo sagledati mogućnosti njihove dalje upotrebe ili zamjene za komunalnu opremu koja bi u sadašnjem trenutku bila funkcionalnija. Tako su u posljednjih nekoliko mjeseci ove posude nažalost predmet sve učestalijih devastacija, nerijetko i potpunog uništenja kompletne posude, što je dovelo do sve većeg rasta troškova njihovog održavanja”, saopštili su iz gradskog preduzeća na čijem čelu je Denis Hot.

Postavlja se pitanje koja bi to oprema bila funkcionalnija, ako slike koje ovih dana gledamo ulicama Podgorice odnose se i na podzemne i na nadzemne kontejnere koji su podjednako zatrpani smećem.

Iako su podzemni kontejneri postali standard u manje više svim glavnim gradovima širom Evrope, za novu upravu Podgorice i preduzeća “Čistoća” oni izgleda još uvijek nijesu dorasli “opasnim navikama” građana crnogorskog Glavnog grada.

Iz “Čistoće” se pravdaju da su ove posude u nekim djelovima grada opravdale očekivanja, dok su na drugim mjestima neke pokazale i svoje nedostatke.

“Sa željom da se obezbijedi sva neophodna komunalna infratruktura, čijim bi se namjenskim korišćenjem doprinijelo komunalnom redu u gradu, prethodnih godina je primijenjen princip ugradnje polupodzemnih kontejnera, čija je svrha primarno bila da doprinesu funkcionalnijem sistemu pravilnog upravljanja otpadom.

Na jednom broju lokacija ove posude su opravdale očekivanja, međutim kako se broj posuda i prostor na kojima su ugrađivani povećavao, isti su počeli da pokazuju i određene nedostatke.

Tako su u posljednjih nekoliko mjeseci ove posude nažalost predmet sve učestalijih devastacija, nerijetko i potpunog uništenja kompletne posude, što je dovelo do sve većeg rasta troškova njihovog održavanja.

Istovremeno i nepropisno odlaganje otpada od strane pojedinih građana rezultira odlaganjem otpada na samom otvoru posude čime se blokira protok ostalog otpada u dno posude. Nije mali broj ni uništenih poklopaca, pedala, zapaljenih vreća, što na određenom broju lokacija doprinosi nefunkcionalnosti i otežanom pražnjenju jednog broja posuda”, navode iz Čistoće.

Ono što je nejasno je kako je prethodna uprava Glavnog grada i menadžemtn “Čistoće” uspjevao da održava grad čistim, nadzemne i podzemne kontejnere funkcionalnim i praznim, a trenutna uprava ne može.

Broj stanovnika Glavnog grada se nije mijenjao, građan su manje viši isti i nemoguće da baš svi Podgoričani novu upravu ” Čistoće” namjerno zatrpavaju sa više smeća nego što su to radili za vrijeme stare uprave.

Upravo je to saznao i reporter portala Standard koji je razgovarao sa nekoliko građana koji glavni problem vide baš u preduzeću “Čistoća”, koji kažu da svoj posao ne obavljaju kako treba, te da su ustvari zaboravili koja im je obaveza.

Prema njihovim riječima, ulicom se od smrada ne može proći, a kontejnere koji su puni smeća prazne se nekad i jednom u nedjelju dana. Građani, kako je jedan od njih kazao, ne osjećaju krivicu jer nemaju drugu opciju osim da smeće ostave pored kontejnera koji je prepun raznog otpada.

Sa druge strane iz ovog preduzeća kažu da se smeće iz kontejnera prazni svakog dana, a na nekim lokacijama i po nekoliko puta, dok se nepropisno odložen otpad oko kontejnera uz angažovanje mehanizacije čisti redovno.

“Ekipe zadužene za manuelno održavanje javnih površina raspoređene su svakog dana na prostoru grada, a uz angažovanje grupe radnika se shodno utvrđenom rasporedu obavljaju i poslovi pojačanog čišćenja javnih površina, prostora uz magistralne puteve, blokovskih površina i dr.

Iako iz “čistoće” tvrde da oni svoj posao obavljaju savjesno i redovno fotografije Podgorice ih demantuju, jer ” ako laže koza ne laže rog”.

Iz tog preduzeća tvrde da pojava nepropisnog odlaganja otpada pored kontejnera i na javne površine, nažalost je problem prati rad ovog privrednog društva godinama unazad.

Ukoliko je tačna ova konstatacija opet se postavlja pitanje kako je grad mogao da izgleda čist i lišen ružnih slika zatrpanih kontejnera prije godinu i po dana, a danas podsjeća na ruralni dio Bangladeša.

Iz “Čistoće”, kažu da to nije potpuno njihova odgovornost te da postoji druga strana priče.

“Oni koji sakupljaju ali i oni koji stvaraju otpad, pojedinci koji ga nekontrolisano odlažu na prostoru grada, koji ne koriste mjesta obezbijeđena za besplatno odlaganje otpada.

Nažalost, u posljednje vrijeme stalno potenciranje i popularizacija nepropisnog odlaganja otpada od strane pojedinaca, što srećom nije mišljenje većine građana, stvara utisak da je ova pojava ’normalna’ i da je obaveza Čistoće da u svakom trenutku uklanja nemar pojedinaca sa javnih površina.

Naša obaveza u suštini jeste da ispraznimo posude, a građani ne bi trebali da odlažu otpad pored kontejnera, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da su obezbijeđeni prostori za odlaganje otpada”, navode oni.

Tu se opet vraćamo na građane koji se žale da su kontejneri puni, da se ne prazne redovno i da svoje smeće moraju negdje odložiti, te iako nije po pravilu smeće odlažu pored kontejnera. Ukoliko su tačne tvrdnje da se kontejneri prazne redovno onda ovakve situacije ne bi bile moguće.

Iz “Čistoće” poručuju građanima da je na prostoru grada je postavljeno oko 4000 nadzemnih i polupodzemnih kontejnera za odlaganje komunalnog otpada, postoji šest reciklažnih dvorišta gdje besplatno mogu odlagati kabasti i druge predviđene vrste otpada, takođe odlagalište Mojanski krst gdje besplatno mogu odlagati građevinski šut i zemljani iskopi.

“Takođe, bitno je istaći da su obaveze definisane zakonskom regulativom, pa se npr. kartonska ambalaža koja predstavlja veliki problem, jer se od strane pravnih lica odlaže u i pored kontejnera, ne smije odlagati u ove posude već direktno odvoziti na gradsku deponiju – reciklažni centar, ili angažovati naše privredno društvo za preuzimanje.

Kako smo intenzivirali saradnju sa kolegama iz Komunalne inspekcije, svakodnevno na terenu zatičemo kartonsku ambalažu sa vidno istaknutim nazivima privrednih subjekata, fizička lica koja iz automobila istovaraju otpad, građane koji renoviraju stan i ostave šut pored kontejnera… svi ovi primjeri potvrđuju da je odgovornost svih nas i, u zavisnosti od toga koliko brzo je prihvatimo, brže ćemo doći i do zajedničkog rezultata kojim ćemo svi biti zadovoljni.

Napominjemo da je čistoća jednog grada prvi utisak koji primijetite dolaskom u grad, ali i posljednja slika koju nosite prilikom odlaska. Ovo naglašavamo iz razloga jer je samim tim i obaveza svih nas kao građana mnogo veća da zajedničkim trudom i odgovornošću, konkretno pravilnim i namjenskim odlaganjem otpada, stvaramo lijepu sliku grada”, dodaju iz “Čistoće”.

Nažalost,slika koju gledamo ovih dana daleko je od lijepe i više podsjeća na ekološku katastrofu, u kojoj građani Podgorice najviše ispaštaju, a ispštaće i dalje sve dok se ne preuzme odgovornost za trenutno stanje i prestane prebacivati odgovornost na nekog drugog. Smeće se odlagalo u kontejnere i ranije, a odagaće se i dalje, i sve će biti u najboljem redu dok posao održavanja grada čistim bude rađen kako treba i u skladu sa standardima jednog Glavnog grada.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Završen sastanak Demokrata i PES-a oko izbora šefa policije: Nije postignut dogo...

Fondacija Miloš Karadaglić dodjeljuje četiri vrijedne stipendije za mlade talent...

U toku sastanak vrha Demokrata i PES-a oko izbora šefa policije

Ovo su nova kadrovska rješenja: Vlada imenovala novi Biro za operativnu koordina...