test

Sahranjen profesor Ratko Božović

Standard

26/11/2023

19:33

U Herceg Novom sahranjen je profesor Ratko Božović, koji je preminuo prije tri dana u Beogradu.

Božović je bio univerzitetski profesor, sociolog i književnik. U biografiji mu se navodi da je smisao života vidio u tome što je uvijek bio gospodar svojih izbora, igrao je svoju igru i nikad nije bio igračka u tuđim rukama.

Bio je profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici i Beogradu za predmete: Teorija kulture, Sociologija kulture, Kulturna politika, Javno mnjenje. Dugogodišnji je šef Katedre za novinarstvo i političku sociologiju.

Gimnaziju je završio u Nikšiću, a Filozofski fakultet u Beogradu 1959. godine. Magistrirao 1967, a doktorirao 1971. godine.

Božović je bio član Udruženja književnika Srbije. Bio je redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, dugogodišnji šef Katedre za novinarstvo i političku sociologiju. Predavao je i na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

Deset godina proveo je kao predavač Sociologije kulture na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću.

Bio je profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti i Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, na Filološkom fakultetu u Beogradu i na poslijediplomskim studijama Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Radio je i kao jugoslovenski dopisnik francuskog časopisa za svjetsku politiku “Democratie Nouvelle” (Nova demokratija), urednik edicije „Kultura i društvo” i biblioteke „Poenta”.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)