test

Spajić: Radimo punom parom da bi doveli Lidl, planiramo i kreiranje robnih rezervi

Standard

14/06/2024

11:49

Premijer Milojko Spajić ušao je u polemiku sa korisnikom na društvenoj mreži X koji se požalio na veliki rast cijena prehrambrenih proizvoda u marketima te konstatovao da ekonomski program Evropa sad 1 nije uspio da građanima obezbijedi viši standard.

„Jutros u prodavnici vidim da je i instant ovsena kaša koju kupujem sa 0.59 centi poskupila na 0.75. Akcija “Limitirane cijene” ne postoji, gotovo da nema proizvoda koji su označeni. A uz to nema, niti je imala, bilo kakvog efekta. Evropa sad 1 + povećane minimalne penzije propo“, napisao je korisnik Čiča Miša.

Spajić je u odgovoru istakao da Vlada radi „punom parom“ da bi doveli Lidl i slične firme jer je to, kako je kazao, jedino dugoročno rješenje.

„Prostorni planovi se brzo usvajaju (juče Nikšić recimo itd.). Oni su bili glavno usko grlo do sad. Po prvi put imamo konkretne planove tih kompanija za ekspanziju u Crnu Goru koje će napraviti konkurenciju koju vidimo u EU“, naveo je premijer. 

Kazao je i da Vlada planira kreiranje robnih rezervi u početku 2025. koje bi, kako je rekao, takođe pomogle obuzdavanje cijena.

„Ali je to za pretežno robu za osnovnu upotrebu. Nijesam siguran da bi instant ovsena kaša bila dio te priče“, naveo je Spajić.

S druge strane, dodaje on, limitirane cijene akcija je bila do turističke sezone. 

„Sad su samo za domaće i osnovne proizvode. Nije ekonomski/državnicki normalno, ali ni objašnjivo Evropskoj komisiji zasto bi ograničavali marže i podsticali potrošnju uvoznih stvari koje će dobrim dijelom turisti da kupe“, kazao je Spajić. 

Premijer ističe kako imajući u vidu da su minimalne i prosječne penzije veće nego u Hrvatskoj, koja je, podsjeća on, osim EU, članica Eurozone i Šengena, očigledno je, tvrdi Spajić, dosadašnji dio programa Evropa sad 1 za penzionere uspio.

„Našim približavanjem EU, popravkom infrastrukture (aerodromi-koncesija do kraja godine, autoputevi-14 dionica raspisani tenderi za idejna rješenja i idejne projekte, Luka Bar se konsoliduje, i željeznica se rekonstruiše sa EBRD i EIB) sa lakšim dotokom roba, kao i ulaskom na jedinstveno tržište, SEPA itd će se popraviti situacija i ublažiti cijene, a nivoi plata i penzija koje dostignemo će ostati“, zaključio je premijer.

Izvor (naslovna fotografija):

BORIS PEJOVIC

Ostavite komentar

Komentari (0)