test

Aerodrom Tuzla nudi Air Montenegru subvenciju od 1,28 miliona

I. Đoković

24/10/2023

08:52

Iako je Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) izdala dozvolu Air Montenegru za uspostavljanje linija sa međunarodnog aerodroma Tuzla ka Holandiji i Turskoj, u crnogorskoj državnoj avio-kompaniji još nijesu sigurni da će obavljati ove letove, saopštio je Pobjedi regionalni hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric, na osnovu informacija koje je dobio od izvršnog direktora Air Montenegra Marka Anžura.Pojedini bosansko-hercegovački mediji su prošle sedmice najavili prve letove na ovim linijama krajem novembra.

Procjena situacije

” Letovi Air Montenegra nijesu baš toliko sigurni kako to iznosi Aerodrom Tuzla. Još se razmišlja i procjenjuje situacija, tako da to nije gotova stvar kako se pokušava prezentirati”, kazao je Šćuric Pobjedi.

Naveo je da mu je Anžur rekao da za sada u Air Montenegru još ne znaju hoće li letjeti dvije destinacije iz Tuzle (Mastriht i Istanbul), jer procjenjuju situaciju.

Prvobitni plan je bio da Air Montenegro na tuzlanskom aerodromu stacionira jedan bazni avion, a načelni dogovor je bio obavljanje operacija ka deset destinacija. Letjeli bi 20 puta sedmično, da su dobijene sve dozvole, ali su Švedska, Danska, Njemačka i Austrija odbile dati dozvole Air Montenegru za letove sa tuzlanskog aerodroma.

” Anžur kaže da u ovim relacijama baziranje aviona nema smisla, dok su ferry letovi skupi i uzimaju resurse. Ističe da razmatraju W-letove, no isto će se jako teško uklopiti u njihov trenutni raspored letova. Anžur nam je rekao da je ovdje negativan element i loša meteo situacija u Tuzli, koja bi ugrozila tačnost prometa na drugim linijama. Ovo je bitan faktor, jer je u Podgorici i Tivtu vrijeme zimi blago i kompanija ima redovne operacije, što nije slučaj u Tuzli. Tamošnji aerodrom još nije poradio na infrastrukturalnim investicijama koje najavljuje godinama, te se dodatno komplikuju i otkazuju operacije. Stoga je ova bojazan Anžura opravdana”, smatra Šćuric.

Pregovori

On je saopštio da je Aerodrom Tuzla pregovarao sa Trejd erom iz Hrvatske i Air Montenegrom oko pokretanja letova nakon što je niskotarifna kompanija Viz er ukinula bazu u Tuzli.

” Zatražene su dozvole za deset linija za 20 sedmičnih frekvencija. Nažalost, odbili su iz Austrije, Njemačke, Danske i Švedske. Za sada je pozitivan odgovor došao iz Holandije (linija za Mastriht) i Istanbula, dok se odgovor Luksemburga čeka. Kako se radi o samo dvije linije, direktor Air Montenegra mi je rekao da neće bazirati avion u Tuzli”, izjavio je Šćuric, koji smatra da su letovi sa tuzlanskog aerodroma isplativi za Air Montenegro samo ako ih Aerodrom i Tuzlanski kanton subvencionišu.

” Oni su upravo donijeli odluku da će finansirati letove kompanija sa 1,28 miliona eura, što bi Air Montenegro omogućilo zaradu bez rizika”, smatra Šćuric.

Pojasnio je da Švedska, Danska, Njemačka i Austrija nijesu odobrili letove tzv. 5. i 7. slobode, dodajući da bi 5. sloboda značila letove npr. Podgorica – Tuzla – Frankfurt uz punjenje putnika i na letu Tuzla – Frankfurt, a 7. sloboda samo letove Tuzla – Frankfurt bez involviranja Podgorice.

” Evropske države jako rijetko odobravaju 5. i 7. slobodu”, naglasio je Šćuric.

Ocijenio je da je Aerodrom Tuzla u očajnoj situaciji nakon zatvaranja baze Viz era koji je u Tuzli imao bazirana dva aviona, a letio je ovog ljeta 48 sedmičnih letova, a prošle zime njih 34. – Sad su spali na deset sedmičnih letova na tri linije, što znači da će broj putnika pasti sa 650.000 na 170.000, pa će oprema i zgrade stajati neiskorišćeni, uz problem zaposlenih i troškova režija. Stoga očajno i žestoko traže partnera koji bi im otvorio letove, ali za sada, nažalost, nijesu pretjerano uspješni – zaključio je Šćuric.

Problemi

Direktor tuzlanskog aerodroma Dževad Halilčević je prošle sedmice za Klix.ba kazao da je uspostavljanje linija prema Turskoj i Holandiji dio šireg projekta koji realizuju sa Air Montenegrom.

” Nakon odluke Viz era o zatvaranju baze i smanjenju broja linija, intenzivno smo krenuli u pronalazak zainteresovanog avio-prevoznika. Sada je posebno dobro to što smo prvi put dobili odobrenje za uspostavljanje direktne linije za Istanbul jer su naši građani avionom morali da putuju iz Sarajeva i Beograda. Još čekamo završetak određenih procedura, kako bismo mogli krenuti sa objavom letova za Tursku i Holandiju”, kazao je Halilčević.

Govoreći o odbijanju Švedske, Danske, Austrije i Njemačke, kazao je da te zemlje striktno poštuju ugovore iz 2006. godine sa BiH oko vazdušnog saobraćaja. Kako je po istom osnovu Holandija prihvatila, očekuje da će prevashodno Njemačka i Austrija promijeniti mišljenje, dok se na odgovor Luksemburga još čeka.

Firma u EU

Šćurić navodi da bi Air Montenegro, ako bi otvorio kompaniju u Evropskoj uniji, imao pravo letova za bilo koju destinaciju EU bez posebnih dozvola ,,ali nažalost nije“.

” Kako je ona crnogorska kompanija, takva prava nema i zavisi od dobre volje država koje takve letove moraju odobriti, a to gotovo nikada ne čine. Na pitanje postoji li opcija da Air Montenegro otvori poslovnicu u Sloveniji ili Hrvatskoj te da leti iz EU do Tuzle bez problema i ograničenja, Anžur nam je odgovorio da za sada još ne razmišljaju o tome”, rekao je Šćuric.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Tuzla live

Ostavite komentar

Komentari (0)