test

ANALIZA MKI: Za tri godine u energetskom sektoru zapošljeno gotovo 1.100 radnika!

Standard

08/08/2023

06:58

Za tri godine u energetskom sektoru Crne Gore zapošljeno je čak 1.100 radnika, navodi se u analizi Ministarstva kapitalnih investicija koji je objavila Vlada.



U analizi resora Ervina Ibrahimovića, koja se odnosi na period od tri godine 2019-2022, navodi se da je na kraju 2019. godine u devet preduzeća energetskog sektora – EPCG, CEDIS, CGES, Zeta enerdži, EPCG solar, Rudnik uglja, Belen, COTEE i Montenegrobonus bilo zapošljeno 3.353 radnika, a tri godine kasnije čak 4.407.

Procjene Pobjede, ali i nevladinog sektora kažu da će na kraju 2023. taj broj doseći čak pet hiljada.

GRO – EPCG GRUPA
Gro tih novih zapošljavanja otpada na EPCG grupu jer je u Elektroprivredi za tri godine zapošljeno za stalno 135 radnika, u CEDIS-u 293, Rudniku ulja 366 i Solaru 319.

Brojke su u 2023. godini mnogo veće i aktuelni saldo valja uvećati – makar za 500 novozapošljenih!

Analiza finansijskih indikatora MKI pokazuje da su od 2021. godine finansijske performanse sektora energetike – pogoršane. Kao je razlog navedeno i prekomjerno zapošljavanje, ali i kriterijumi za odbor direktora, koji su prevashodno partijski.

Povezani članci

– Među uzroke pogoršanja rezultata poslovanja na nivou sektora spadaju slabosti u korporativnom upravljanju, koji se ogledaju u odsustvu postojanja jasnih kriterijuma za izbor odbora direktora društava, nedovoljnoj transparentnosti, nedovoljnoj odvojenosti vlasničke i upravljačke uloge u pojedinim društvima koje se reflektuje kroz direktno miješanje vlasnika u odluke menadžmenta društva čiji je osnivač, odnosno određene kvazifikalne aktivnosti, navodi se u analizi MKI.

Takav primjer su odluke Odbora direktora EPCG u 2021. kojima se direktno uticalo na umanjenje prihoda CEDIS-a i koje su doprinijele njegovom negativnom poslovnom rezultatu.

– Slabosti u korporativnom upravljanju su uticale na smanjenje prihoda i povećanje troškova poslovanja, posebno troškova zarada zbog značajnog rasta prosječnog broja zaposlenih u grupi EPCG za blizu 600 lica ili za oko 15 odsto u 2022. godini, ali i povećanja ukupnih obaveza – navodi se u dokumentu.

MKI navodi da je uspješnost poslovanja sektora dominantno uslovljena rezultatima poslovanja EPCG kao najvećeg društva u sektoru sa imovinom od preko 1,3 milijarde eura, odnosno poslovanjem Grupe, koju čine EPCG i sa njom povezana društva čiji je većinski vlasnik, a čije je poslovanje prikazano kroz konsolidovani finansijski izvještaj EPCG.

– Prema konsolidovanom finansijskom izvještaju EPCG za 2022. godinu, EPCG kao grupa je ostvarila gubitak od 9,1 milion eura u 2022. godini i nakon više godina, ušla u zonu negativnog poslovnog rezultata. To potvrđuju povrat na kapital (ROE) i povrat na imovinu (ROA) koji su, prema podacima iz konsolidovanog finansijskog izvještaja EPCG u 2022. godini bili negativni. Gubitak u poslovanju grupe EPCG rezultat je pogoršanja profitabilnosti EPCG kao matičnog društva i negativnog poslovnog rezultata CEDIS-a i EPCG – Solar gradnje d.o.o. kao društava čiji je osnivač EPCG – navodi se u analizi.

NEGATIVNO POSLOVANJE
Konsolidovani finansijski izvještaj EPCG ukazuje i na pogoršanje likvidnosti i pojedinih pokazatelja solventnosti na nivou grupe EPCG.

– Kada se uzmu u obzir transakcije države prema EPCG u 2022. godini, jasno je da pogoršano poslovanje grupe stvara dodatne fiskalne rizike po državu. Pokazatelji likvidnosti su pogoršani u 2022. godini, kako u grupi EPCG, tako i na agregatnom nivou od devet analiziranih DP, jer je trend poslovanja sektora uslovljen poslovanjem grupe EPCG. Dodatni faktori koji su doveli do značajnog pada profitabilnosti u sektoru energetike su nepovoljna kretanja na međunarodnom tržištu, regulisana cijena električne energije, otežana naplata potraživanja i sl. Društvo koje je ostvarilo poboljšanje finansijskih performansi

u 2022, uprkos brojnim izazovima je CGES, čiji su pokazatelji profitabilnosti i likvidnosti u posmatranom periodu 2019- 2022. poboljšani, a i solventnost je blago povećana – navodi se u dokumentu.

Ukupna vrijednost imovine navedenih devet državnih preduzeća u oblasti energetike je u 2022. godini iznosila preko 2,2 milijarde eura ili oko 40 odsto BDP i oko 45 imovine svih državnih preduzeća u Crnoj Gori.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)