test

CBCG u posjeti EBRD: Radović i Maliž potpisali ugovor o saradnji

Standard

10/06/2024

17:09

Delegacija Centralne banke Crne Gore (CBCG) na čelu sa guvernerkom dr Irenom Radović posjetila je danas Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu.

U okviru posjete EBRD-u organizovani su, navode iz CBCG, sastanci na visokom nivou na kojima je bilo riječi o unapređenju saradnje između dvije institucije i planovima za buduće zajedničke aktivnosti. 

„Na sastanku sa Fransisom Maližom, direktorom za finansijske institucije i članom Izvršnog komiteta EBRD-a, razgovarano je o brojnim ekonomskim temama, sa posebnim osvrtom napotrebu unapređenja pristupa izvorima finansiranja u Crnoj Gori, a naročito za ranjive kategorije stanovništva. Razgovarano je i o intenziviranju saradnje CBCG i EBRD-a na planu daljeg snaženja crnogorskog regulatornog i supervizorskog okvira, kao i o konkretnim inicijativama koje podržavaju zelenu tranziciju i implementaciju ESG standarda u finansijski sistem“, kazali su oni.

Direktor Maliž je istakao spremnost EBRD-a da dodatno intenzivira saradnju sa CBCG, usmjerenu na, navode iz CBCG, snaženje finansijske stabilnosti i poboljšanje ekonomskog ambijenta u Crnoj Gori. 

„Guvernerka Radović i direktor Maliž potpisali su danas Memorandum o saradnji između CBCG i EBRD-a na planu realizacije WE Finance Code projekta. Ovim dokumentom se konkretizuju dalji koraci na planu realizacije ovog projekta, čiji je glavni cilj otključavanje ekonomskog potencijala žena kroz unapređenje pristupa izvorima finansiranja za crnogorska mikro, mala i srednja preduzeća kojima rukovode žene ili su njihove vlasnice“, saopšteno je iz CBCG.

Današnji sastanci, ističu iz CBCG, potvrđuju posvećenost obje institucije unapređenju saradnje usmjerene na poboljšanje ekonomskog ambijenta u Crnoj Gori i izgradnju zelenije i otpornije budućnosti.

Izvor (naslovna fotografija):

CBCG

Ostavite komentar

Komentari (0)