test

Crna Gora izbjegla sivu listu MONEYVAL-a; Spajić: Spriječen veliki problem za našu ekonomiju, lično ću pratiti proces ispunjavanja preporuka

Standard

14/12/2023

14:10

Crna Gora neće biti na sivoj listi Manivala, odlučeno je na sjednici Komiteta eksperata za evaluaciju mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma Savjeta Evrope.



“Još jedna uspješna misija. Crna Gora je izbjegla sivu listu Manivala. Izuzetni napori Vlade Crne Gore i posebnog tima koji je radio danonoćno, uz podršku Parlamenta, bili su presudni da se ispune zahtjevi i izbjegne veliki problem za ekonomiju, ali i našu reputaciju. Iz Strazbura donosimo sjajne vijesti, hvala svima koji su dali nemjerljiv doprinos da se u rekordnom kratkom roku završi ovako ozbiljan posao”, kazao je premijer Crne Gore Milojko Spajić.

Spajić je govorio prered Komitetom eksperata Savjeta Evrope MONEYVAL-A govorio je premijer Crne Gore i prenio poruku i ono što su ambicije Vlade, te da je Crna Gora donijela nova zakonska rješenja koje su trebala da budu u programu prethodnih vlada.

Spajić je komisiju upoznao da je odmah po preuzimanju dužnosti upoznat sa stavom Crne Gore u procesu evaluacije.

“Ova Vlada bi trebalo da snosi teret rezultata evaluacije, a nije učestvovala u evaluacionom periodu (2017-2022) niti je imala priliku da učestvuje u periodu pisanja Izvještaja (2023). Crna Gora istinski cijeni značaj Moneyvala kao tijela koje se odlikuje izuzetnim kredibilitetom. Marljiv rad i vrijedne preporuke koje je iznio Moneyval u velikoj mjeri doprinose izgradnji kapaciteta u oblastima u okviru njegovog mandata. Shodno tome, pregled situacije u našoj zemlji od strane Moneyvala za nas je od najveće važnosti”, saopštio je Spajić pred Komitetom eksperata Savjeta Evrope MONEYVAL-A.

Kako je Spajić rekao, Crna Gora je odlučna da ojačamo svoju ekonomiju, jer su manje ekonomije podložnije većim izazovima od većih ekonomija ili finansijskih centara.

“Naše težnje za članstvom u EU, kao zemlja-kandidat i članstvo u SEPA platnom sistemu, zavise od našeg djelovanja po ovom pitanju i zato ćemo uložiti najveće napore da postignemo rezultate”, rekao je Spajić u svom izlaganju.

On je prisutne upoznao da je shvatajući značaj jačanja sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, odmah po formiranju Vlada preduzela konkretne korake na nacionalnom nivou.

“Prije dva dana usvojen je Zakon o BPPN/BPFT (Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma) kojim smo implementirali V direktivu i ugradili neke od detalja VI direktive; -Izmjenili smo CC kako bismo konkretno odredili virtuelna sredstva; Predlog zakona o restriktivnim mjerama upućen je Evropskoj komisiji odmah po dobijanju mišljenja, Vlada će ga uputiti Skupštini na donošenje. Vlada je usvojila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću i on će se naći u Skupštini do kraja mjeseca; Zadužio sam ministarstva i uprave da do kraja januara pripreme tekst izmjena zakonskih odredbi koje imaju oznaku “Djelimično usklađene u tehničkoj usaglašenosti”. Zadužio sam ministarstva i uprave da srede registre koje su obilježili članovi naše delegacije Moneyvala, a koji direktno utiču na efektivnost određenih neposrednih ishoda, da srede registre ili mi daju Informaciju o problemu ukoliko dođe do poteškoća u sortiranju”, rekao je Spajić.

“Uvjeravam vas da će prvi naknadni izvještaj ispuniti preporuke FATF-a u većini kriterijuma u ​​najvećoj mogućoj mjeri. Lično ću pratiti proces ispunjavanja preporuka i jačanja nacionalnog sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. U vezi sa navedenim, molim za razumijevanje konkretne situacije u kojoj se Crna Gora nalazi”, zaključio je Spajić.

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)