test

Odbor odlučio da neće biti kontrolnog saslušanja Bečića, Markovića i Novovića

Standard

16/05/2024

10:47

Dnevni red današnje sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu je zahtjev članova Odbora: Danijela Živkovića, Nikole Janovića i Nikole Zirojevića o održavanju kontrolnog saslušanja Alekse Bečića, Vladimira Novovića i Milorada Markovića na osnovu člana 75 Poslovnika Skupštine Crne Gore i tekuća pitanja.

Dnevni red današnje sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu je zahtjev članova Odbora: Danijela Živkovića, Nikole Janovića i Nikole Zirojevića o održavanju kontrolnog saslušanja Alekse Bečića, Vladimira Novovića i Milorada Markovića na osnovu člana 75 Poslovnika Skupštine Crne Gore i tekuća pitanja.

Tok sjednice:

Poslanik DPS-a Danijel Živković kaže da su svjedočili situaciji gdje je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić prilikom hapšenja  direktorice ASK-a Jelene Perović najavio to hapšenje prije nego što se ono i desilo.

“Bila je i reakcija SDT-a konkretno portparola Vukasa Radonjića, koji je saopštio da se u tom momentu kada se desilo hapšenje nije bilo hapšenja nego se radilo samo o pretresu prostorija. Mi smo otvorili ovo pitanje da li je opravdana sumnja da mi kao i opozicije imamo u selektivnost postupanja rada VDT-a i SDT-a”, rekao je Živković. 

“Da li ima te selektivnosti ili nema mi smo smatrali da je ovu temu potrebno otvoriti na ovom Odboru, kako bi smo dobili dodatna objašnje tj. da li ima političkog pritiska na tužilaštvo”, dodao je predsjednik DPS-a.

Poslanik DNP-a Vladislav Bojović kaže da će biti protiv ove inicijative zbog toga, kako kaže, što se iza toga krije politička manipulacija.

“DPS u višedecenijskom periodu nije pravio nikakve greške ili previde, već se sprovodila organizovanja pljačka državnih resursa i organizovano ubijanje Crne Gore za predumišljajem. DPS je do savršenstva doveo mehanizam kontrole i policije i tužilaštva kao i sudstva. Na FPN-u bi se moglo proučavati ovaj model zarobljavanja i kontrole optužnica, presuda, sudije i sudija i brojnih predmeta”, kaže Bojović.

Bojović kaže da je ova inicijativa dio taktike DPS-a kako bi se spriječili dalji postupci koji bi doveli do onih koji su bili na čelu svih kriminalnih organizacija.

“Da postoji uticaj vladajuće večine na sudstvo i tužilaštvo prirodno bi bilo da se prvo uhapsi Milo Đuković”, poručio je Bojović.

Živković kaže da politički subjekt Bojovića štiti interese drugih država u Crnoj Gori kao i da se lider njegove partije nalazi u sudskom procesu zvanom “Državni udar”.

“Ovo novo tužilaštvo nije odustalo od gonjenja lica teških krivičnih djela koji se stavljaju na teret između ostalog i lideru DNP-a. Pošto govorite da je to izmišljena priča, zanimljivo će biti gledati kako će ovo novo tužilaštvo izjasniti u slučaju “državni udar”, jer sam čuo od lidera DNP-a da nikada neće glasati za izbor VDT-a niti ga zanima, u koliko se VDT ne izjasni da li će povući optužnicu za “državni udar”. On se nije izjasnio, promijenili ste politički stav što znači da je bilo nekih komunikacija”, navodi Živković.

Poslanik DPS-a kaže da je pogrešno što neće glasati za inicijativu za saslušanje Bečića, Novovića i Markovića jer, navodi, nema potrebe da iko od njih štiti tužilaštvo.

“Sumnjam da je bilo političkih dogovora prilikom izbora VDT-a”, dodao je Živković.

On dodaje da se pogledaju imovinski kartoni funkcionera opozicije iz perioda DPS-a i da se procijeni da li je bilo ugroženosti pojedinaca.

“Možemo da idemo i korak dalje i da provjerimo da li je bilo nepotizma kada ste Vi vršili vlast u Pljevljima i ko je koga zapošljavanje na određene pozicije i ko je koristio političke mehanizma radi lične koristi”, poručio je Živković.

Bojović odgovara da u svemu ovom leži tiha patnja DPS-a zbog toga što nijesu više vlast i zbog toga što Spajić ne želi DPS u vladajućoj većini.

“Ne bi ni vama bilo svejedno da se polako otkrivaju podaci o imovini koji posjeduju visoki funkcioneri DPS-a”, dodao je poslanik DNP-a.

Protiv inicijative za kontrolna saslušanje će biti i NSD, rekao je poslanik te partije Jovan Vučurović.

Kroz slučaj Perović se pokušava odbraniti jedna osoba, jedna od poluga bivših režima koja je služila za odbranu jednog čovjeka i jedne politike. Ovdje se pokušava zaustaviti istraga i za neke druge slučajeve. Mislim da sudstvo i tužilaštvo treba da radi svoj posao ali ovaj slučaj mi liči da se neke osobe nalaze u panici i da preko ovakvih inicijativa žele da zaustave svoje suočavanje sa pravdom”, rekao je Vučurović.

Boris Bogdanović iz Demokrata kaže da je opaska Živkovića opasna misleći na to da je neko iz institucija sistema izvršio politički pritisak na tužilaštvo, što bi dalje inpliciralo na, kako kaže, mogući politički revanšizam.

“Ovaj zahtjev vidimo kao operaciju spašavanja ili očajnički pokušaj nakon pada tri osumnjičena Mijajlovića, Katnića i Lazovića ne dođe do četvrtog petog…”, kaže Bogdanovića i dodaje:

“Kada je u pitanju kabinet Bečića on reaguje kada postane sve izvjesno. To je postalo izvjesno kada su pripadnici policije kročili u zgradu ASK-a”, rekao je poslanik Demokrata.

Poslanik PES-a Miloš Pižurica kaže da će glasati protiv inicijative za kontrolna saslušanja.

Živković je rekao Pižurici da je PES je rezervna klupa DPS-a.

“Vi ste u vašim redovima preuzeli jedan dio kadrova DPS-a koji su skinuli dresove DPS-a, neka su mogu da govorim o njima. Vi ste Pižurica makar na vanjskom planu preuzeli politiku DPS-a”, poručio je Živković.

Zahtjev nije dobio potrebnu većinu na Odboru.

Sjednicu možete pratiti uživo na linku ispod:

Izvor (naslovna fotografija):

Sreenprint: Skupština CG/ Youtube

Ostavite komentar

Komentari (0)