test

Đurišić će savjetovati Abazovića u oblasti vazduhoplovstva

Standard

16/06/2022

11:39

Dugogodišnji direktor ''Montenegro erlajnsa'' Zoran Đurišić postavljen je za savjetnika, odnosno konsultanta premijera Dritana Abazovića, za oblast vazdušnog saobraćaja.

Kako saznajemo, njegova zaduženja odnosiće se na rad i unaprjeđenje novog nacionalnog avioprevoznika “ToMontenegro”, ali i rješavanje pitanja i odnosa sa “Montenegro erlajnsom” u stečaju. Dodatno, baviće se Aerodromima, kao i civilnim vazduhoplovstvom.

Đurišić je doktorirao na Mašinskom fakultetu prije 25 godina, a na temu vještačke inteligencije. Školsku 1989/1990. godinu proveo je na postdiplomskim studijama Mašinskog fakulteta u Finskoj, u jednoj od najpoznatijih laboratorija za vještačku inteligenciju u Evropi. Objavio je 25 naučno-istraživačkih radova u zemlji i inostranstvu.

Osnivač je prvog crnogorskog nacionalnog avio prevoznika “Montenegro erlajnsa”, kojim je rukovodio skoro 20 godina. MA je uspješno poslovao od prvog leta 1997. godine do ekonomske krize izazvane recesijom 2008. godine, u kojoj je bankrotirao i prestao da radi veliki broj avioprevoznika, a svi su poslovali s ogromnim gubicima.

Stečajna uprava MA je tužila “ToMontenegro” zbog upotrebe novog loga koji je sličan njihovom i onemogućavala članstvo u IATA, što otežava poslovanje nove kompanije.

Povezani članci

”ToMontenegro” je osnovan u februaru prošle godine, dok je prve komercijalne letove imao četiri mjeseca kasnije, 10. juna. Osnovala ga je Vlada s kapitalom i državnim ulogom od 30 miliona eura. Kompanija je lani ostvarila gubitak od 4,9 miliona eura. U svom vlasništvu ima dva aviona, dok je treći iznajmljen.

Izvor (naslovna fotografija):

Printscreen Youtube

Ostavite komentar

Komentari (0)