test

Drakić u Izmiru: Povećati trgovinsku razmjenu i investicije

Standard

05/06/2024

08:50

Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić učestvovala je u radu konferencije posvećene trgovinskim i investicionim prilikama u našoj zemlji, koju je organizovala Privredna komora turske regije Izmir.



Cilj skupa bio je da se osnaži trgovinska saradnja između dvije države i informišu privrednici Izmira o mogućnostima za investiranje i uspostavljanje partnerstva sa kompanijama iz Crne Gore, saopšteno je iz PKCG.

Drakić je izrazila uvjerenje da će događaj doprinijeti povezivanju poslovnih zajednica, povećanju trgovinske razmjene i investicija iz Turske. Kazala je da posebno cijeni interesovanje Komore Izmira i inicijativu za saradnju i još sadržajnijim ekonomskim odnosima dvije zemlje.

Podsjetila je da krovna asocijacija crnogorskih privrednika veoma dobro sarađuje sa Ambasadom Turske u Crnoj Gori, Unijom privrednih komora Turske, i drugim asocijacijama, što rezultira čestim organizovanjem susreta predstavnika biznisa, kao i učešćem naših privrednika na turskim sajmovima.

“Značajnim smatram i otvaranje Turske privredne komore u Crnoj Gori, sa kojom smo početkom godine potpisali Memorandum o saradnji u cilju olakšavanja trgovine između dvije države, realizacije investicija, pružanja podrške preduzećima koja žele da uđu na crnogorsko ili tursko tržište, promovisanja zajedničkih ulaganja i strateških partnerstava između kompanija, te doprinosa razvoju povoljnog poslovnog ambijenta u našim državama”, rekla je Drakić.

Ona ističe da su strane direktne investicije važan pokretač i nosilac razvoja crnogorske ekonomije, te da je od 2006. godine njihov ukupan priliv iz više od 126 zemalja iznosio 14 milijardi, odnosno oko 1.200 eura godišnje po stanovniku.

Turski privrednici prepoznali Crnu Goru kao atraktivnu investicionu destinaciju. Posebno od učlanjenja u NATO, Crna Gora postaje popularna destinacija za ulaganja i pokretanje biznisa, a prema zvaničnim podacima, u prošloj godini, od ukupnog broja stranih kompanija više od četvtine, je u vlasništvu turskih biznismena. Ukupne investicije iz Turske od 2018. do 2023. godine iznosile su 312 miliona eura, a najveći priliv ostvaren je u protekloj godini u iznosu od 85,3 miliona eura.

Drakić je apostrofirala veliki potencijal za nova ulaganja širom Crne Gore.

“Investicije u proizvodne sektore doprinijeće ujedno i povećanju otpornosti naše ekonomije na sve ćešće krize. Pored turizma, najveću šansu za rast i razvoj predstavljaju energetika i ulaganja u zelenu energiju, dok poljoprivreda i prehrambena industrija postaju sve interesantnije za ulaganje, posebno zbog mogućnosti plasmana proizvoda na kućnom pragu, odnosno kroz turističku privredu”, rekla je ona, ističući infrastrukturu, ICT, drvopreradu i druge sektore jednako primamljivim za strani kapital.

Drakić zaključuje da sve navedeno potvrđuje da postoji prostor za intenzivniju saradnju između Crne Gore i Turske.

“Očekujem da će privednici Izmira prepoznati mogućnosti za širenje biznisa u našoj državi i iskoristiti aktuelne prilike za investiranje”, zaključila je ona.

Tokom skupa su, pored predsjednice Drakić, govorili Mahmut Erkoç u ime upravnog odbora Komore Izmira, ambasadori Yeşim Kebapçıoğlu i Periša Kastratović, direktorica Agencije za investicije Crne Gore Snežana Đurović i njen pomoćnik Andrej Lakić, predsjednik Odbora direktora Zirat Banke Talha Dökülmez i predsjednik Turske privredne komore u Crnoj Gori Burhan Genç.

Izvor (naslovna fotografija):

PKCG

Ostavite komentar

Komentari (0)