test

Reakcija saborskih poslanika na Rezoluciju o Jasenovcu

Standard

02/07/2024

18:09

Opozicioni saborski poslanici u Hrvatskoj istakli su kako razlog za izglasavanje rezolucije o Jasenovcu, Dachauu i Mauthausenu u crnogorskom parlamentu nije bila osuda zločina iz Drugog svjetskog rata, nego se radilo o `odrađivanju posla za Aleksandra Vučića`

“Potpuno je jasno da ona nije donesena zbog osude zločina, jer bi se onda četnički vojvoda na čelu crnogorskog parlamenta sjetio zločina koji su Italijani počinili na tlu Crne Gore 1941.godine ili zločina koji su na tlu Crne Gore počinili četnici između 1941. i 1945., ali o tome nema ni spomena. Ona je donesena isključivo zbog dnevnopolitičkih odnosa i zbog toga da Mandić (predsjednik parlamenta) odradi prljavi posao za Vučića”, izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Saboru.

Kazao je i kako mnogi govore o rezoluciji, a nisu je ni pročitali.

“Ako pročitamo tekst, vidjećemo da je ono što je narodna sutkinja napisala prije šest godina o pozdravu ‘Za dom spremni’, o relativizovanju ustaških zločina u Hrvatskoj, o povijesnom revizionizmu, bilo mnogo oštrije”, kazao je.

Poslanica Možemo Jelena Miloš upozorila je da bi crnogorska rezolucija mogla usporiti put susjedne države u Europsku uniju, što je želja srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a što Hrvatska ne smije dopustiti.

“Jasno je da je riječ o instrumentalizaciji crnogorskog parlamenta u političke svrhe, instrumentalizaciji koja je jako štetna za dobrosusjedske odnose dviju država. Mi smo kao država jasno osudili ustaški režim, svake godine komemoriramo žrtve holokausta, tako i žrtve Jasenovca,. Uz to, podsjećam da je Grad Zagreb maknuo nazive ulice po ustaškim zvaničnicima”, kazala je Miloš.

Dalija Orešković, iz kluba HSS-a, GLAS-a i Stranke s imenom i prezimenom, prigovorila je Vladi što slanje protestne note Crnoj Gori nije dogovorila s predsjednikom države.

“Dosta mi je toga da kontinuirano naš ustavnopravni poredak guramo pod tepih. Država u kojoj predsjednik i Vlada ne sarađuju u oblikovanju vanjskopolitičkih stavova kao da nije država. Takva država ne poštuje ni samu sebe, a onda ne treba čuditi ako nas ne poštuju ni naši prvi susjedi”, rekla je Orešković.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je da je izglasavanje rezolucije o Jasenovcu, Dachauu i Mauthausenu u parlamentu Crne Gore, neprijateljski čin susjedne države kojom se podčinila politici “srpskog sveta”.

Jedini motiv za rezoluciju, koja je tijesnom većinom izglasana u crnogorskom parlamentu, Penava vidi u rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici, kojom ova međunarodna organizacija osuđuje poricanje genocida koji je počinjen u ratu u Bosni i Hercegovini.

Kao predstavnik Srba u Hrvatskoj, koji su najviše stradali u Jasenovcu, ni jedna rezolucija nam nije po mjeri, ni po srcu, izjavio je poslanik Milorad Pupovac (SDSS) referišući se na crnogorsku Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen.

Poručio je pritom kako su o tome najmanje pozvani govoriti oni koji u Hrvatskom saboru izvikuju Za dom spremni (ZDS) ili razapinju zastave s natpisom Za dom spremni.

Izvor: HRT
Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: Slavko Midzor/Pixsell

Ostavite komentar

Komentari (0)