test

Hadžić: Sa svim socijalnim partnerima postignuta saglasnost da starosna granica za penziju bude 65 godina, povećanje minimalnih penzija prvi korak programa Evropa Sad 2

Standard

17/12/2023

19:06

Obavještavamo građane da je postignuta saglasnost sa svim socijalnim partnerima i starosna granica izjednačena muško/žensko za odlazak u penziju sa 65 godina starosti, saopštio je član Odbora za ekonomiju finansije i budžet iz Kluba poslanika PES-a Seid Hadžić.

To je, kaže, najminimalniji iznos u Evropi.

“Uzmimo kao primjer Luksemburg gdje je starosna granica izjednačena na 65 godina ili Njemačke gdje je starosna granica izjednačena na 65 godina i 11 mjeseci. Napominjem, radi se o najugroženijoj kategoriji naših građana. Mi njima želimo obezbijediti dostojanstvenu starost jer su oni izgradili ovu državu i oni to zaslužuju”, istakao je Hadžić.

Rekao je da PES nije preuzeo vlast radi vlasti već da bi pomogli da građani dostignu standard života dostojan čovjeka u Evropskoj uniji.

“Sve političke igre, koje slušamo ovih dana ja razumijem i pospješujem da se debatira, ali razgovarajmo činjenicama, netačne navode i širenje nekegalame demantovat ćemo djelima jer mi nijesmo preuzeli vlast radi vlasti, već da bi pomogli da naši građani dostignu standard života dostojan čovjeka onogu Evropskoj uniji. Lijepe stvari se dešavaju ovih dana u državi, Crna Gora svakim danom je bliža Evropi na svim poljima. Promjene su nastavljene, ovo je momentum za slavlje i radost jer ispravljamo nepravde i omogućujemo dostojanstven život najugroženijim”, naveo je Haždić.

Povezani članci

Raduje ga, kako je istakao, da je povećanje minimalnih penzija koje slijedi prvi korak Programa Evropa Sad 2.

“Koji će se realizovati u potpunosti kao što je to i obećano građanima. Krenuli smo od najugroženije kategorije penzionera i tako pravimo ravnopravan socijalni balans naših građana, koji su dali mnogo ovoj zemlji, a na rubu su egzistencije i mi im konačno tu nepravdu ispravljamo”, istakao je Hadžić.

Dodaje da je važno napomenuti da se država neće zadužiti povodom ovog uvećanja minimalne penzije.

“Već će se sredstva obezbijediti iz sopstvenih izvora, a o tome nam tek slijedi debata i rasprava na temu budžeta”, zaključio je Hadžić.

Izvor (naslovna fotografija):

Seid Hadžić

Ostavite komentar

Komentari (0)