test

Hoće li cijene taksi usluga i dalje rasti u glavnom gradu?

Standard

02/10/2023

07:08

Cijene taksi usluga u glavnom gradu u porastu su u posljednjih nekoliko mjeseci, a već neko vrijeme građani se žale i na to da je sve teže dobiti taksi vozilo, naročito u određenim djelovima grada.



Više građana koji su se javili redakciji  portala Dnevno.me tvrde da su cijene taksi usluga kod pojedinih taksi udruženja gotovo duplo poskupile, pa je tako za vožnju na relaciji za koju je trebalo izdvojiti oko 2,5 eura sada neophodno izdvojiti i više od četiri eura.

Iz Strukovnog sindikata taksista Crne Gore navode da taksi preduzetnici trenutno ne razmišljaju o podizanju cijena usluga, odnosno ukoliko Vlada Crne Gore ispoštuje odluku i „zamrzne“ cijene goriva na ovom nivou, kao što je to nedavno najavljeno. Ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović nedavno je kazao da će država donijeti odluku da umanji akcize na gorivo ukoliko na narednom obračunu bude povećanje cijena, kako bi zaštitila građane i privredu, te da će to raditi sve dok budu postojale zakonske mogućnosti.

„Taksi preduzetnici trenutno ne razmišljaju, odnosno nije donesena bilo kakva odluka o promjeni cijena usluga. Sačekaćemo odluku Vlade Crne Gore i njihovu reakciju za umanjenje akciza, iako smatramo da je još ranije bilo vrijeme za takvu odluku. Ipak, svjesni smo situacije i da platežna moć građana pada, pa se bilo kakve odluke ne mogu donositi ishitreno“, kazali su portalu Dnevno iz Strukovnog sindikata taksista Crne Gore.

Slično razmišljanje je i u Odboru taksi prevoza pri Uniji poslodavaca, gdje su nam nezvanično kazali da cijene ostaju na sličnom nivou kao i do sada. Navode da je određeni broj privrednih društava korigovao cijene, ali da nije riječ o drastičnim poskupljenjima. Nešto više cijene i osjetniju razliku, kako kažu, imaju samo električna vozila.

„Prosječna cijena taksi usluga u Podgorici je oko 0,6 eura po kilometru. Neko već vozi možda i po većoj cijeni, pa se i to osjeti na bilo koju vožnju, kada imamo u vidu da je i start 0,60 eura. Ako već sada pojedini voze po cijeni od 0,7 eura, a možda i većoj, onda je jasno da nema mnogo prostora za drastičnije cijene, jer je minimalna tarifa 50 centi, a maksimalna euro. Nije ni taksi prevoznicima u interesu da dodatno podižu cijene, jer su svjesni životnog standarda građana“, kazali su nam privrednici pri Odboru taksi prevoza.

Objašnjavaju da je poslovanje sa ovakvim cijenama goriva veoma otežano i da je teško davati procjene kako će se to odraziti na duži period.

Na primjedbe brojnih građana da je u pojedinim djelovima grada gotovo nemoguće dobiti taksi,  taksi privrednici navode da se trude da dođu u svaki dio grada, ali da u pojedinim momentima nije ni fizički, a ni isplativo doći u određena naselja.

„Građani moraju da znaju da taksi službe nemaju vozila u svakom dijelu grada i da sa saobraćajnim gužvama nije isplativo da preuzmete stranku sa Starog aerodroma ako se nalazite preko Morače, jer za distance za koje nam je ranije trebalo tri ili četiri minuta sada treba najmanje 15 minuta. Naravno da nećemo otići iz Donje Gorice na Stari aerodrom, jer to niti je logično, niti isplativo. Isto kao što nije logično da se preuzme vožnja u centru ako se taksista nalazi u Maslinama, a ima vožnju na Zlatici ili Zagoriču“, navode oni.

Određeni broj taksista koje je kontaktirao portal Dnevno tvrde da su određeni stranci „zakupili“ taksi vozila i da su im uvijek na raspolaganju, kao i određene firme, te da je zbog toga dodatno smanjen broj raspoloživih taksi vozila, kao i da građani ne koriste autobuski prevoz u dovoljnoj mjeri.

Iz Strukovnog sindikata taksista navode da je ovogodišnja ljetnja sezona pokazala kakav je „haos na ulicama“.

„Godinama upozoravamo na haos u taksi prevozu. Posljednjih sedam godina se dodatno intenzivno radi na ovom problemu, ali očigledno bezuspješno, jer je situacija čak i gora nego ranije“, navode samostalni taksi preduzetnici.

Taksisti su u prethodnom periodu razgovarali sa predstavnicima svih relevantnih institucija, ali pomaka, kako kažu, nije bilo.

„Stanje u taksi prevozu je samo gore iz godine u godinu. Sezona je pokazala kakav je haos na ulicama. Niko ne radi svoj posao, a nadležni svojim neradom podstiču sivu ekonomiju“, kazali su iz Strukovnog sindikata taksista.

Problem je, kako kažu, to što i divlji taksisti znaju da neće biti sankcionisani, pa „uzimaju posao na štetu legalnih taksista“.

„Ništa se ne sprovodi. Fiskalizacija nije sprovedena, jer privrednim društvima to ne odgovara. Još 2004. bili su u obavezi da uvedu staru fiskalizaciju, ne elektronsku, ali evo i dalje čekamo. Za to vrijeme se gase radna mjesta iz dana u dan. Nevjerovatno nam je da nikog ne interesuje prevoz, bilo da je taksi ili autobuski prevoz. Imamo primjer iz Bara gdje je registrovano 140 taksi vozila, a na ulicama sigurno imamo 300 vozila, ali nikoga ne zanimaju ti problemi“, kazali su oni.

Jedan od problema je, kako navode, i velika razlika u cijenama, navodeći da prosječna cijena kilometra vožnje u Tivtu dva eura, a u Podgorici 0,6 – 0,7 eura.

Izvor: dnevno.me
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)