test

Injac o budžetu Glavnog grada za narednu godinu tvrdi: Ostvarljivo, mjerljivo i provjerljivo

Standard

26/12/2023

14:55

Na sjednici Skupštine Glavnog grada raspravlja se o budžetu za narednu godinu vrijednom 133,4 miliona eura. Na predlog budžeta dostavljeno je 38 amandamna od kojiih je većina dobila negativno mišljenje odbora i gradonačelnice Olivere Injac. Ona je navela da je Budžet za 2024. je realan.



V.d. sekretara za finansije Balša Špadijer je naveo da je predloženi budžet najveći do sada. Špadijer je naveo da je kulturu i sport izdvojeno više od tri miliona eura.

“Planirano je da se najviše novca slije od poreza na dohodak fizičkih lica, od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljšta i od poreza na nepokretnost”, naveo je Špadijer.

Podgorica je za poljoprivredu odvojila je mala sredstva za poljoprivredu i to 176.000 eura namijenjenih za transfere pojedincima, saopštio je Budimir Mugoša, odbornik SDP-a. On je podnošenjem amandmana tražio da se ta sredstva povećaju ali je amandman odbijen.

“To je izuzetno mali budžet i neprimjereno je. Podgorica je jedini grad koji ne sufinansira osiguranje u poljoprivredi. Svjesni smo kakve se elementarne nepogode dešavaju i zato sam predložio da se za to obezbijedi 20.000 eura. Za grad koji ima budžet 133,4 miliona eura za poljoprivredu je malo 176.000 eura. Ko je ovo pisao ja ne mogu shvatiti, taj se mnogo ne razumije u poljoprivredu, ne živi od nje, jer i statut Glavnog grada predviđa obavezu gradonačelnice da pospješuje valorizaciju sve privredne djelatnosti. Uz ogradu, ako amandmani nisu napisani u skladu sa procedurom jer mi je ovo prvi put, ali ko se formom brani od argumenata strada, smatram da amandmane treba usvojiti”, rekao je Mugoša.

Miloš Mašković (SD) ocijenio je da je iznos koji je budžetom predviđen za mlade minoran zbog čega je on kroz amandman tražio povećanje.

“Za mlade je opredijeljeno 25.000 eura i tražio sam da se uveća duplo kako bi Kancelarija za mlade imala veču finansijsku podršku, kako bi mogla realizovati dodatne projekte, a možda i stipendije koje bi poboljšale položaj mladih”, rekao je Mašković.

Balša Špadijer je naveo da je amandan odbijen jer nije ispravan.

Demokratska partija socijalista je pored ostalog, predložila da se u budžetu smanje sredstva za bruto zarade zaposlenih za 450.000 eura.

Obrazlažući amandman Stefan Ćulafić je naveo da je Ministarstvo finansija dalo izjašnjenje da bi trebalo u odluci uvažiti sugestiju i smanjiti tu stavku.

“Neprihvatiljivo mi je da u budžetu od 133 miliona nema podrške za novorođenčad, potpomognutu oplodnju, onkološke pacijente, doktore specijalizante”, rekao je Ćulafić.

Špadijer je naveo da je amandman oko smanjenja iznosa za bruto zarade odbijen jer nije nije naveden tačan iznos pošto je u dokumentu naznačena jedna cifra, a u njegovom obraloženju druga.

Odbornica Liberalne partije Jovana Drobnjak je kazala da je “nevjerovatno da od 30 amandmana koje je opozicija predložila svaki bude odbijen zbog tehničkih razloga”.

“Stiče se utisak da kolege iz vladajuće partije imaju stigmu prema LGBT zajednici. Ukoliko želimo da napredujemo ka evropskom putu, moraćemo razlike suzbiti”, rekla je Drobnjak.

Vladan Arsović (DPS) kazao je da “jedina reakcija gradonačelnice Podgorice dolazi samo onda kada se vrši politički pritisak”.

“Tako smo imali i za odluku o smanjenju službenicima Glavnog grada. Zbog pritiska javnosti (određene grupe iz vladajuće većine), odluka o smanjenju njihove plate uklonjena je iz dnevnog reda današnje sjednice. Sve što možete prećutite, i tek kad dođe to pritiska javnosti reagujete, a to je sramotan odnos prema građanima Podgorice”, rekao je Arsović.

Andrija Klikovac (DPS) smatra da je nepotrebno uvećavanje “neproduktivne potrošnje od novca za službena putovanja, ugovore o djelu”.

“U Glavnom gradu u 2024. najmanje će porasti broj zaposlenih za 100 izvršilaca, a u lokalnim preduzećima da ne govorim. Jedan od najboljih dokaza su parking i Skupština Glavnog grada…”, kazao je Klikovac.

Posebno je izdvojio amandmane podrške muškom rukomentnom klubu “Budućnost”.

“Vjerujem da smo kao opozicija u gradskom parlamentu napravili značajan iskorak. Ne moraju svi amandmani proći, neka prođu prioritetni. Građani Podgorice će sjutra vidjeti da se to neće desiti, samo jer su ti amandmani predloženi od opozicije”, rekao je Klikovac.

Stefan Vešović (Prava Crna Gora) je rekao da se najveći dio amandmana koji je dostavljen tiče državnog budžeta.

Andrija Klikovac je rekao da prijedlog budžeta nema nijedan stav vezan za njegovu realizaciju.

Nermin Abdić (DPS) zamolio je odbornike da “ne skreću sa teme i da moraju imati širinu da disktuju u dozvoljenim granicama lijepog ponašanja”.

Odbornik Boban Radević kazao je da su rezultati Službe za građane vidljivi i da mu nije jasan amandman za smanjenje sredstava.

Mašković je kazao da se mora pomoći onkološkim pacijentima.

“Ne želim da vjerujem da od 133 miliona eura koliko je budžet ne postoji 5.000 eura koji će se odvojiti za tu namjeru… Apelujem na vas da, kada je riječ o ovom amandmanu, budemo ljudi, pa tek onda političari…”, rekao je odbornik SD-LP.

Nađa Ljiljanić (Pokret Evropa sad) je kazala da “nećemo favorizovati nikoga” i da će se sve NVO javiti.

“Mislim da ćemo u toku sljedeće godine opredijeliti više sredstava i pomoći građanima Podgorice. Zamolila bih vas da se ova priča ne politizuje. Nećemo diskriminisati, već uvažiti sve nevladine organizacije”, kazala je odbornica Evrope sad.

Slađana Vujačić (DPS) osvrnula se na amandman koji se tiče podrške doktorima specijalizantima.

“Ovo je vrsta političke arene, pa se i ova tema pokušava politizovati. Smatram neprimjerenim da politizujemo bilo koju priču koja se tiče doktora medicine. Oni sigurno nisu nu publika koja prate sjednice gradskog parlamenta ne zato što ih ne zanima, već su u tom trenutku ili u ambulantama, ili na terenu. Specijalizanti su ranije imali ovu podršku ona je ukinuta. Ova podrška bi im omogućila da bar dva puta mjesečno dođu i vide djecu”, rekla je Vujačić.

Aleksandar Saša Zeković (GI 21. maj) je naveo da ga plaši političko ignorisanje opozicije.

“Tačno je da je bilo ignorisanje od strane DPS-a u prethodnom periodu. Mislim da taktika ignorisanja nije dobra”, rekao je Zeković.

Injac: Važno je biti spreman da se “suočiš sa svojim greškama”

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac kazala je da je važno biti spreman da se “suočiš sa svojim greškama”.

“Budžet za 2024. je realan. Na taj način ćemo dokazivati svoje demokratske kapacitete. Legitimno je imati politička mišljenja u odnosu na budžet. To isto važi i za parlamentarnu većinu. Pitanje podrške NVO ‘Diši’ je jako problematizovano. Uvjerena sam da Podgorica u narednim godinama može da napravi centar za onkološke pacijente koji bi pružao podršku u vidu medicinskih usluga”, rekla je Injac, dodajući da je neophodno da onkološki pacijenti dobiju adekvatnu njegu.

Kazala je da neki argumenti za amandmane stoje, dok drugi ne.

Izvor: gradski.me
Izvor (naslovna fotografija):

Olivera Injac

Ostavite komentar

Komentari (0)