Izvor: Pobjeda

Iz Saveza penzionera tražili povećanje od osam odsto

Tražili smo da majsko povećanje penzija bude osam odsto, srazmjerno inflaciji, kazao je Pobjedi predsjednik Saveza udruženja penzionera Branko Vešović.
Iz Saveza penzionera tražili povećanje od osam odsto

Ilustracija

Fond PIO je, prema redovnom usklađivanju, utvrdio da bi penzije od maja trebale biti uvećane za 5,4 odsto, ali da se o tome, kako saznaje Pobjeda, još nije izjasnio Upravni odbor Fonda. Fond PIO je, navodno, tražio da Vlada odobri vanredno usklađivanje penzija za dodatnih 2,95, odnosno za ukupno 8,35 odsto o čemu bi trebalo da se uskoro izjasni.

Kako navode iz Saveza, penzioneri su zatražili i da se reguliše pitanje srazmjernih i minimalnih penzija i da se poštuju stečena prava penzionera na određenu visinu penzije. Navode da godinama traže da penzije budu 63 do 65 odsto prosječne zarade.

” Sada je taj odnos ispod 50 odsto u odnosu na prosječnu platu i tražićemo da se inovira taj prijedlog”, poručili su iz Udruženja.

Prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 374 eura, dok je na kraju prošle godine iznosila oko 359 eura. Korisnika penzija ima nešto više od 120.000, a od prošle godine penzije se usklađuju tri puta godišnje, odnosno u januaru, maju i septembru. Od januara ove godine najniža penzija projektovana je na iznos od 270 eura.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Umjesto trodnevnog internacionalnog festivala, 220.000 za koncert domaćeg i regi...

Vukšić: Prije 30. avgusta dokazi bili iznošeni kroz vrata; Radulović: Niko ne po...

Demokrate DPS-u: U ovoj igri, dragi tigrići, mi diktiramo pravila – a vi s...

Đenero: Milatović se pomirio s pozicijom Vučićevog zatvorenika, za Spajića je ov...