test

KO JE IGOR ŠAMIS: Potencijalni investitor za Željezaru „ojadio“ fabriku u Hrvatskoj, Crnoj Gori ostao dužan skoro tri miliona – u Rusiji bankrotirao više puta

I. Đoković

04/07/2024

09:03

EPCG Željezara i dalje traži investitora za zakup pogona u toj fabrici koja iz mjeseca u mjesec povećava minus, a minus gomila jer ništa ne proizvodi. Uprkos tome što se za preuzimanje Željezare interesovalo više renomiranih samo je jedna dostavila ponudu. To je kompanija 8B Capital S. A. iza koje stoji kontroverzni biznismen Igor Šamis, čije su poslovanje u Rusiji obilježili bankroti, dok je u Hrvatskoj hapšen zbog malverzacija u ''Tvornici lakih metala''.u Šibeniku.

Prema pisanju hrvatskih medija, ruski biznismen i navodni milijarder, sa izraelskim državljanstvom, Igor Šamis i njegova United Grupa su 2015. godine kupili za nepoznati iznos Tvornicu lakih metala (TLM) iz Šibenika i njene povezane kompanije (TVP i TPP).

U Šibeniku je tada dočekan kao spasitelj i dobrotvor. Ali se u kratkom vremenu tokom kojeg je bio vlasnik kompanije nije proslavio. Osim što je kompaniju gurnuo u stečaj i, kako se sumnja, izvlačio novac TLM-a za lične i potrebe svoje rodbine i prijatelja, Šamis nije investirao u TLM ni cent svog novca.

Kako pišu hrvatski mediji, Šamis i njegovi najbliži saradnici putovali su svijetom na račun TLM-a, koji im je plaćao avionske karte za privatne aranžmane, hotelske smještaje u Šibeniku i Zagrebu, račune njihovih porodica i njihove pratnje, isplaćivao neopravdane mjesečne apanaže itd. I sve to je od marta do septembra 2015. izvlačio sa računa kompanije koja je grcala u gubicima.

Šamis ne samo da u kompaniju koju je kupio nije za sedam mjeseci upravljanja uložio ništa već je u tom razdoblju stvoren dodatni gubitak od 10 miliona eura, pa je protiv njega pokrenut postupak za zloupotrebe. Kako nije bio dostupan hrvatskim vlastima protiv njega je raspisana potjernica po kojoj je 2020. uhapšen u Francuskoj, a odatle izručen Hrvatskoj.

Ispitan je u državnom tužilaštvu u Šibeniku, gdje mu je određen istražni pritvor. Prema pisanju medija nije poznato koliko je Šamis bio u pritvoru kao ni to kada je napustio Hrvatsku.

ŠAMIS UPRKOS SVEMU PRIHVATLJIV ŽELJEZARI

No, ono što je Šamis napravio od Tvornice lakih metala u Šibeniku za EPCG Željezaru kako stvari stoje nije prepreka, jer kako navode, njegova kompanija ispunjava sve uslove navedene u javnom pozivu.

Kako tvrde, Shamis je tokom apliciranja za zakup pogona Željezare dostavio i istoriju poslovanja u Evropi:

„U vidu potpisanih dugogodišnjih ugovora sa renomiranim evropskim kompanijama koje se bave snabdijevanjem sirovinama, ferolegurama, trgovinom kovanim čelicima i veliki broj referenci njegovih kompanija u industriji čelika“, navode iz EPCG.

Ne smeta im očigledno ni činjenica da je Šamis već jednom bio dio vlasničke strukture i to prije 20 godina.

Ruski tajkun je tada imao 33 odsto vlasništva u internacionalnoj „Midland grupi“ koja je u junu 2004. kupila za 1.000 eura većinski paket akcija u Željezari.

Grupa je imala obavezu da u pet godina u fabriku investira 30 miliona eura, no samo dvije kasnije u novembru 2006. napustili su Željezaru.

Kako je tada saopšteno iz Vlade, Šamis i njegova grupa državi su ostali dužni oko 2,7 miliona eura na ime poreza, te da su gubici fabrike uvećani na preko 12 miliona eura.

VEZE SA PUTINOM

Prema pisanju Radija Slobodna Evropa „Midland grupa“ je 1994. osnovana u Rusiji, kao kompanija za proizvodnju i prodaju metala i sirovina, a kasnije i za investicije u građevinsku, energetsku, poljoprivrednu industriju i hotelijerstvo.

Njeni vlasnici i osnivači su Igor Šamis, kanadski državljanin Aleksander Šnajder i ukrajinski Eduard Šifrin.

U memorandumu je navedeno, da je Shamis rođen je 1956. u Lenjingradu (Sankt Peterburgu), da je studirao na Institutu za politehniku i da je bio„partner Midlandu za teritoriju Rusije„.

U istom dokumentu se navodi da je i Šnajder rođen u Sankt Peterburgu 1968. odakle se njegova porodica seli u Izrael a potom u Kanadu.

Navedeno je i da je „Midland grupa“ kupila i metalurški gigant „Zaporožstal“ iz Ukrajine.

Da je Šnajder svoj dio „Zaporožstal“ prodao preko VEB (Vneshekonombank) banke, objavio je Njujork tajms 2017. pozivajući se na nalaze Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara.

Tu banku osnovala je Ruska Federacija a predsjednik nadzornog odbora od 2008, aktuelni ruski predsjednik, Vladimir Putin.

Ova prodaja, otkrivena i kroz „Panama papire“, dikrentno povezuje „Midland grupu“ i Šnajdera sa ruskim vlastima i Putinom.

Panama papiri su dokumenta o poslovanju nekoliko desetina milijardera, preko ofšor kompanija koje je otkrio i objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) 2016.

U njima se navodi i da je 2010. Šnajder prodao najmanje pola udjela „Zaporožstal“ offshor kompanijama koje su kreditirane od VEB banke, a registrovane na Kipru i Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

Dokumenti su, piše Njujork tajms, pokazali da su te offshor kompanije nakon godinu svoj udio u „Zaporožstal“ prenijele pod rusku kontrolu, na VEB banku, koja je od 2008. godine pod kontrolom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

ŠAMISOVE FIRME U RUSIJI- BANKROT ZA BANKROTOM

Podaci baze Spark, o poslovanju ruskih kompanija, pokazuju da je Šamis bio na čelu tri ruske kompanije.

Spark je komercijalna baza firmi, koja sadrži podatke o ruskim kompanijama, registraciji, vlasnicima i finansijskim rezultatima firmi.

Jedna od njih je fabrika „Bumaš“ (Bummasha) u gradu Iževsk u ruskom Južnom Uralu, koja je proizvodila mašine za preradu papira. Januara 2012. proglašen je njen bankrot.

Druga je, Akcionarsko društvo Tver iz Sankt Peterburga za proizvodnju aluminijuma, registrovano 1993. a neaktivno od 2010.

Te godine je ugašen i treći Shamisov biznis, investicioni fond Večnost.

Izvor (naslovna fotografija):

Igor Šamis, arhivska fotografija, Prague Security Studies Institute

Ostavite komentar

Komentari (0)