test

Mandić zaposlio sinovu đevojku, a Vučurović kćerku u Aerodromima CG: Javno preduzeće krije informacije o zaspošljenima

Standard

15/08/2024

07:00

Javno preduzeće Aerodromi Crne Gore je u skladu sa Zakonom o SPI dužno da objavi spisak službenika i namještenika, sa njihovim službeničkim i namješteničkim zvanjima, ali ovog spiska nema- Tražili smo u skladu s Zakonom i spisak i javni oglas ili konkurs na kojem je zapošljavana rodbina visokih funkcionera Nove srpske demokratije.

Predsjednik Nove srpske demokratije i Skupštine Crne Gore Andrija Mandić zaposlio je svojevremeno đevojsku svog sina, a poslanik i portparol te stranke Jovan Vučurović kćerku u Odboru direktora Javnog preduzeća Aerodromi Crne Gore, saznaje Portal Standard.

Prema našim pouzdanim informacijama Katarina Kostić, nekadašnja đevojka Mandićevog sina, i Lena Vučurović rade u Službi odbora direktora.

Informaciju nije bilo moguće formalno potvrdili ili opovrgnuti jer JP Aerodromi Crne Gore krije imena zaposlenih kršeći time zakon. JP Aerodromi Crne Gore nema objavljen „spisak državnih službenika i namještenika, sa njihovim službeničkim i namješteničkim zvanjima“ na što je ovo i svako drugo javno preduzeće obavezano članom 12 tačka 8 Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Portal Standard je ipak došao do određene potvrde da Katarina Kostić i Lena Vučurović rade u JP Aerodromi Crne Gore. Naime, na portalu Aerodroma, na stranici na kojoj je prikazana Uprava preduzeća mogu se vidjeti adrese elektronske pošte članova Odbora direktora Aerodroma Crne Gore. Model obrazovanja Internet adrese je ime, tačka, prezime, i nakon toga @apm.co.me. Poslali smo na mail server Aerodroma četiri poruke, sljedećim redom: prvu poruku adresirali smo na +izmišljeno ime ii prezime kakvo sigurno ne postoji, drugu i treću poruku uputili smo na [email protected], i [email protected] i konačno, četvrtu poruku poslali smo na još jednio izmišljeno ime i prezime odnosno na još jednu nemoguću kombinaciju imena i prezimena.

Prva i posljednja poruka – one na imena koja smo izmislili i sklopili tako da sigurno ne postoje – vratile su nam neuručene s obavještenjem da ih je mail server Aerodroma odbio jer takvi nalozi elektronske pošte ne postoje. Međutim, poruke upućene na adrese elektronske pošte Katarine Kostić i Lene Vučurović se nijesu vratile. Dakle, takve osobe postoje u sistemu elektronske pošte JP Aerodromi Crne Gore.

Tražili smo od Aerodroma detaljne podatke

Portal Standard je u skladu s Zakonom o slobodnom pristupu informacijama zatražio dan prije objavljivanja ovog teksta, dakle 14. avgusta 2024. godine, od JP Aerodromi Crne Gore sljedeće informacije koje po Zakonu ima pravo da zatraži među kojima informaciju koju je organ vlasti, u ovom slučaju Javno preduzeće Aerodromi Crne Gore bilo dužno da objavi i bez ovog Zahtjeva:

  • Spisak državnih službenika i namještenika zaposlenih u JP Aerodromi Crne Gore, sa njihovim službeničkim i namješteničkim zvanjima uz napomenu da je JP Aerodromi Crne Gore ovu informaciju bilo dužno, u skladu sa članom 12, tačka 8 Zakona o SPI, da objavi bez obzira na ovaj zahtjev;
  • Ugovore o radu Katarine Kostić i Lene Vučurović ili ako ne postoje ugovori o radu druge ugovore na osnovu kojih su u JP Aerodromi Crne Gore angažovane Katarina Kostić i Lena Vučurović;
  • Informaciju o neto visini zarada ili posljednju platnu listu Katarine Kostić i Lene Vučurović;
  • Odluku o raspisivanju javnog oglasa ili javnog konkursa za popunjavanje radnih mjesta na kojima su Katarina Kostić i Lena Vučurović zasnovale radni odnos ili angažovane na drugi način ili po drugom osnovu u JP Aerodromi Crne Gore;
  • Spisak prijavljenih kandidata na oglase ili konkurse raspisane u skladu s odlukom na osnovu koje su zaposlene Katarina Kostić i Lena Vučurović; i
  • Odluku Komisije o ocjenama kandidata prijavljenih na javni oglas ili konkurs na osnovu koje su Katarina Kostić i Lena Vučurović zasnovale radni odnos ili angažovane na drugi način u JP Aerodromi Crne Gore.

Moraju li Aerodromi dozvoliti pristup traženoj informaciji

Zakonom o slobodnom pristupu informacijama propisano je (član 11) da je organ vlasti dužan da sačini i objavi na svojoj internet stranici Vodič za pristup informacijama u svom posjedu. Na portalu JP Aerodromi Crne Gore nalazi se ovaj Vodič, ali datiran 30. novembrom 2022. Dakle, JP Aerodromi Crne Gore i objavljivanjem neažurnog Vodiča krše Zakon o slobodnom pristupu informacijama koji propisuje u član 11, stav 3, da Vodič mora biti ažuriran najmanje jednom godišnje. Ipak, Vodič makar sadrži propisanu informaciju o licu za vođenje postupka po zahtjevu za pristup informaciji. Na tu adresu smo poslali Zahtjev.

Javno preduzeće Aerodromi Crne Gore osnovano je odlukom Vlade Crne Gore 23. jula 2013. godine kao jednočlano akcionarsko društvo koje se, kako je navedeno na portalu Aerodroma, „u tom obliku posluje i danas“. Dakle, na JP Aerodromi Crne Gore, kao preduzeće u državnom vlasništvu, odnosi se Zakon o slobodnom pristupu informacijama. JP Aerodromi je, naime, po Zakonu, kako je propisano članom 9 tačka 1, organ vlasti u skladu sa zakonom. Ovim članom je propisano da je organ vlasti i „privredno društvo i drugo pravno lice čiji je osnivač, suosnivač ili većinski vlasnik država ili lokalna samouprava“.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama daje pravo subjektu od kojeg se traži pristup informaciji da odugovlači dvije sedmice s odgovorom, ali je članom 31 Zakona obavezno da u roku od 15 dana od dana podnošenja Zahtjeva za pristup informaciji donese odgovarajuće Rješenje.

Ukoliko organ vlasti ne postupi po Zakonu podnosilac Zahtjeva ima pravo žalbe Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Aerodromi – partijski plijen vlasti

Aerodromi Crne Gore i ranije su bili omiljeno mjesto za brinjavanje članova porodica visokih zvaničnika i partijskih funkcionera i sigurnih glasača.

Godinama, do promjene vlasti na izborima 2020, Aerodromi Crne Gore bili su partijski plijen Socijaldemokratske partije, kasnije Socijaldemokrata. Važnost ovog javnog preduzeća išla je dotle da su Socijaldemokrate 2017. i 2018. prijetile izlaskom iz Vlade u slučaju da crnogorski aerodromi budu dati u koncesiju stranom partneru.

Nakon promjene vlasti 2020. godine nastavljeno je partijsko zapošljavanje samo su sada zapošljavani kadrovi drugih stranaka. Tako je maja 2021.objavljeno u više medija da su u tada novom Odboru direktora JP Aerodromi Crne Gore tri člana iz Demokratskog fronta, i po jedan iz Demokrata i Građanskog pokreta URA pri čemu su po struci turizmolog, politikolog, ekonomsta i pravnik. Uprkos ovakvom isključivo po partijskim kriterijumima imenovanom rukovodstvu Aeerodroma Ministarstvo kapitalnih investicija je saopštilo aprila 2021. da „za situaciju u kojoj se našlo ovo preduzeće, nije odgovorna aktuelna Vlada niti resorno ministarstvo, već nerad i javašluk, uz partijsko zapošljavanje kadrova partija koje su prethodnih 30 godina činile vlast u Crnoj Gori.“

Vijesti su prošle godine pisale da Aerodromi Crne Gore u čijem su Odboru direktora, kako su tada naveli, glavnu riječ vodili kadrovi URA i bivšeg DF-a, zapošljavali kadrove bliske tim partijama. Vijesti su tada navele imena i prezimena konkretnih osoba zapošljenih na pozicijama za koje nijesu bili kvalifikovani.

Tekst je objavljen 15.08. u 07:00. U 19:00 je ažuriran informacijom koju smo u međuvremeni dobili da Katarina Kostić više nije u vezi s Mandićevim sinom. Ali je bila kada je zapošljena.

Izvor (naslovna fotografija):

Standard/ ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (4)

COG-CRNOGORSKA OSLOBODILAČKA GERILA

15 Aug. at 23:07

Kad za ovo saznanu MANS , BIRN i ostali borci za demokratiju čuda će nakončati…

mila

15 Aug. at 17:48

Sasvim bruralno vidljivo zapošljavanje porodica. Vlado Martinović: sestre i supruga, Branka Bošnjak: brat i sestra i Brankova snaha, Branko Radulović: postavčjanje sina i ćerke na diraktorska mjesta, Vesna Bratić: sestra, Mijo Vojinović: bliski rođaci u Ministarstvu, Zavodu i Ispitnom centru, Filip Radulović: djevojka i dvije rođake itd, itd…..

Mila K

15 Aug. at 16:03

Ada sad će ih samo mans i cg informer podsjećati da krše zakone.

Sad su slobodni da bezakonuju ove spc poštenjačine onako bez zazora, kao i do sad…

Ratko

15 Aug. at 12:52

Ma ne bi oni, to sve puca od postenja, pih. Kako se spradju sa nama sta je ovo?